Recensent worden

Logo Lekker LezenDe site www.lekkerlezen.net is een initiatief van een paar enthousiaste lezers die graag een online gemeenschap wilden opzetten. Een gemeenschap waar de liefhebber van boeken en tijdschriften zich thuis kan voelen en in de rol van recensent over zijn favoriete boek kan lezen en schrijven.

Bij ons geen hoogdravende kritieken die er vooral op gericht zijn om de nederige bezoeker te laten voelen hoe erudiet we wel niet zijn. Geen elitair gedoe, maar gewoon échte lezers die een échte mening over het boek hebben

Doe mee, word recensent!

Lezen is leuk. Wij willen de passie voor het boek en tijdschrift graag uitdragen. Recensies en boekbesprekingen zijn hiervoor een belangrijke pijler. Aangezien we van mening zijn dat je alleen een goede recensie kunt schrijven als je een boek ook daadwerkelijk gelezen hebt, kost het schrijven van de artikelen erg veel tijd. Daarom doen we een beroep op onze bezoeker, op jou.

Ben je net met een mooi boek bezig, schrijf dan eens een recensie. Of, ben je bezig met een boek dat een stuk minder is dan je had verwacht, schrijf dan eens een recensie. Voor een recensie verwachten we, behalve titel, auteur, uitgever en ISBN, een goed leesbaar stuk waarin je het onderwerp van het boek bespreekt, de schrijfstijl en leesbaarheid beoordeeld, kort ingaat op het verhaal (zonder de clue te verraden) en waarin je je mening geeft over het boek. Is het een absolute aanrader, of eigenlijk alleen geschikt voor het oud papier? Uiteraard horen we ook graag waarom je dit vindt.

Eisen die we aan recensenten stellen

Ook jij kunt recensent worden bij LekkerLezen. Tenminste, als je aan een paar eisen voldoet.

Ten eerste moet je natuurlijk dol zijn op lezen. Tja, het ligt nogal voor de hand, hé… het maakt niet uit of je nu van thrillers houdt, van Young Adult, Chic Lit, wereldliteratuur of iets anders. Als het een boek is (papier, met een kaft eromheen en een ISBN nummer, verkrijgbaar in het Nederlands), dan kun je het op deze site recenseren. (Vakliteratuur uitgezonderd).

Ten tweede is het handig als je de Nederlandse taal beheerst. LekkerLezen.net richt zich op het Nederlandse taalgebied. En hoewel we geen academici zijn (niet allemaal, tenminste) moeten we onze bezoekers wel recensies aanbieden die een beetje te lezen zijn. Goed kunnen schrijven is dus een eis.

Voldoe jij aan deze eisen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Hoe nu verder

Om recensent te worden stuur je ons een mail met het onderstaande reactie-formulier. We reageren zo snel mogelijk en zullen je waarschijnlijk uitnodigen eerst een aantal recensies te mailen. Hier zullen we samen aan schaven om het artikel binnen de format van LekkerLezen te krijgen. Ondertussen maak je ook een account aan, zodat je de uiteindelijke recensie zelf kunt uploaden.

Na een tijdje zul je ook in de gelegenheid worden gesteld om nieuwe boeken via ons aan te vragen. Vaak heb je het boek dan in huis nog voordat het in de winkel ligt.

Een paar voorwaarden enzo..

Hoewel www.lekkerlezen.net eigenlijk een hobby is, ontkomen ook wij niet aan het vermelden van een paar kleine lettertjes. Het belangrijkste onderdeel hiervan is ongetwijfeld het copyright/auteursrecht

Vrijwilligersfunctie

Even voor de duidelijkheid: Lekkerlezen.net is geheel onafhankelijk van welke partij dan ook. Hoewel er een paar kleine inkomstenbronnen zijn, zijn deze niet voldoende om de kosten van de site te dekken. Als recensent zul je dus geen financiële vergoeding kunnen verwachten. Maar de beloning die je wel krijgt is voor de echte lezer veel beter: want zodra je hebt laten zien wat je kunt en je deel bent geworden van het kernteam, kun je gratis boeken aanvragen. Deze worden dan direct vanuit de uitgeverij bij je thuisbezorgd. Hoe gaaf is dat?

Auteursrechten

Door inzending van een recensie (of andere tekst) naar www.lekkerlezen.net (verder te noemen: de site), op welke manier dan ook, verschaft de inzender LekkerLezen.net het recht de content te gebruiken. Dit betekent dat we de tekst van je recensie niet alleen op de site mogen publiceren, maar ook op andere media. Ook kunnen we uit je recensie citeren. Niets raars, dus eigenlijk. De enige beperking die jou dit in je rol van als recensent oplevert is dat je de recensie niet op andere sites mag plaatsen. Je mag eventueel wel op een eigen site de eerste regels van je recensie opnemen, gevolgd door een link naar de pagina op onze site waar de recensie is opgenomen. Dit moeten we doen, in verband met de boete op “duplicate content” die zoekmachines hanteren.

Plagiaat

Bij inzending van een recensie (of andere tekst) garandeert de inzender dat alle rechten op de ingezonden tekst bij hem liggen. Bij plagiaat is www.lekkerlezen.net niet aansprakelijk voor hieruit voortvloeiende schade.

Contact opnemen?

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]