Zen & de kunst van eenvoudig leven – Shunmyo Masuno

Titel: Zen & De kunst van Eenvoudig Leven, gun jezelf een gelukkiger bestaan
Auteur: Shunmyo Masuno
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225

Een eenvoudig leven leiden is nog niet zo simpel.

In “Zen en de Kunst van Eenvoudig Leven” deelt de Japanse Zen-monnik Shunmyo Masuno zijn lessen die moeten leiden tot een gelukkiger bestaan.

Vluchtige geluk, of dagelijks geluk?

Volgens Masuno proberen we onze gevoelens van druk en stress te vermijden door op zoek te gaan naar bijzondere ervaringen. Dat geeft ons weliswaar een moment van geluk, maar een moment is vluchtig. Doordat deze ervaringen geen dagelijkse realiteit voor ons zijn, zakken we snel terug in de negatieve gevoelens die we probeerden vermijden. We moeten dus dingen veranderen in ons dagelijkse leven om het gevoel van vrede en innerlijke kalmte te bereiken.

Zen is daarvoor, volgens Shunmyo Masuno, de weg. In het boek zitten in totaal 100 lessen en tips, handig verdeeld over vier hoofdthema’s:

  • Aanwezig zijn in het nu
  • Het vinden van zelfvertrouwen en moed
  • Het verlichten van verwarring en zorgen
  • Het beste maken van elke dag

Sommige van die tips zijn best makkelijk uit te voeren, zoals de tip om je schoenen niet in een hoek te smijten maar ze netjes op een rijtje te zetten. Dat zou tot orde in je huis en in je hoofd leiden.

Zen-tips makkelijker gezegd dan gedaan

Andere tips zijn echter een stuk makkelijker opgeschreven dan uitgevoerd. Neem de tip dat je in je werk vreugde moet vinden. Masuno zegt ons dat we ons werk leuk moeten vinden, zelfs als we het verschrikkelijk vinden. Volgens hem moeten we genieten van wat we doen, want dan worden we vanzelf gelukkig. Klinkt makkelijk, maar begin er maar eens aan.

Veel van zijn tips gaan ook over het vinden van je “innerlijke hoofdrolspeler”. Dit concept wordt summier uitgelegd, maar blijft vaag. Het komt er op neer dat je moet ontdekken wie je écht bent, los van alle rollen die je speelt en verantwoordelijkheden die je hebt. Masuno spendeert hier een paar bladzijden aan, terwijl de vraag “Wie ben ik” al duizenden jaren filosofen frustreert.

Het is een goede tip, ja. Maar de uitvoering kan wel eens een tijdje duren. Andere tips zijn enorm onpraktisch, zoals de suggestie om veel meer tijd te spenderen aan échte maaltijden en échte koffie. Smaakt dit lekkerder? Uiteraard. Geniet je er meer van? Zeker. Zorgt de inspanning, zoals Masuno zegt, voor levensvreugde? Jawel.

Druk, druk, druk

Het probleem is echter dat de doelgroep van dit boek over het algemeen een drukke levensstijl heeft, waar je elke minuut loopt te rennen. Voor de mensen die dit het hardst nodig hebben, is het onmogelijk om alle tips op te volgen.

Het is dan ook slim om dat niet eens te proberen. Want dan wordt het een extra taak, een nieuw target: “Ik moet binnen drie maanden alle tips hebben geïntegreerd, dan ben ik gelukkig”, zoiets. Zinvoller is het om dit boekje de tijd te geven. Pak één tip die je aanspreekt en doe die met volle aandacht. Heb je het gevoel klaar te zijn? Dan ga je door naar de volgende tip. Niet? Dan blijf je nog even stil staan.

“Zen & de kunst van Eenvoudig Leven” is geen boek om even snel te lezen. Het is een boek om langdurig bij je te houden. Om je te inspireren om -in kleine stapjes- je leven fijner te maken. Niet op de manier zoals Masuno het zegt, omdat hij het zegt, maar op jouw manier. Jij bepaalt wat je wel en niet doet.

Waardering: 7/10


Lees “Zen en de kunst van eenvoudig leven” zelf!

Zen-kunst-eenvoudig-leven

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.