De Zigeunerbruid – Carmen Mola

Titel: De Zigeunerbruid
Auteur: Carmen Mola
Uitgever: Xander  Uitgevers
ISBN: 978 94 0161 092 6

“De Zigeunerbruid” is het eerste deel van een trilogie waarvan ik zeker de volgende delen wil lezen. Achter het pseudoniem Carmen Mola gaan drie bekende Spaanse thrillerauteurs schuil.

Verband

Susana Macaya  wordt twee dagen na haar vrijgezellenfeest dood aangetroffen. Haar lijk heeft drie gaten in het hoofd en in haar schedel wemelt het van de larven. Het lokale politieteam is ter plaatse om het lijk veilig te stellen en al snel wordt er een raakvlak met een eerdere moord ingezien. Elena Blanc (ervaren inspecteur) ontdekt dat Susana’s zus Lara zeven jaar geleden op dezelfde vreselijke wijze om het leven kwam, ook op de vooravond van haar huwelijk. De moordenaar van Lara zit momenteel echter zijn straf uit. Dus wie heeft Susana vermoordt? Is er sprake van een copycat, of loopt de moordenaar van beide zusjes nog vrij rond?

Kort en krachtige hoofdstukken

Het boek beslaat vijf delen. Elk deel begint met een elk deel begint met een schuin gedrukt hoofdstuk die terugblikt naar een jongen die opgesloten zit in een schuur.

“Wanhopig schreeuwt hij het uit, in de hoop dat iemand hem hoort. Maar het enige wat hij ziet is een oneindig, uitgestrekt gebied. Hij bevindt zich nu eenmaal in een of andere uithoek, ver weg van de rest van de wereld”(p.92)

Hierna volgt weer een hoofdstuk dat verder gaat in het heden. De hoofdstukken zijn  kort en krachtig zijn, dit zet de lezer aan te willen verder lezen. Deze hoofdstukken worden in derde persoon uitgedrukt en vaak geeft dit informatie vanuit het onderzoeksteam BAC; een speciaal opgericht team dat zich voornamelijk bezig houdt met moeilijk oplosbare  zaken.

Bij het BAC doet niemand geheimzinnig over bepaalde sporen, iedereen doet zijn werk en dat wordt gezamenlijk besproken.” (p.40)

De auteur zorgt ervoor dat hij zowel de leden van het onderzoeksteam evenals de lezer regelmatig op het verkeerde spoor zet. Daarom spookt het constant in de lezer zijn hoofd wie te vertrouwen is en wie niet. Dit is echt het genre boek waar ik van houd.

“De Zigeunerbruid” vol sterke personages

Daarbij komt ook nog eens dat de inspecteur (Elena Blanco) zelf achtervolgt word door een diep persoonlijk trauma. Het karakter van Elena Blanco is sterk neergezet. Ze is een  eigenzinnige inspecteur. Elena is een vrouw van weinig woorden maar vooral veel daden. Ik hield van de inspecteur, enigszins eigenaardig, maar je begint  haar gedrag te begrijpen naarmate het verhaal vordert. Ze draagt privé een heleboel  bagage met zich mee.

Elena  is ook degene die Zarate een kans heeft binnen het zo al besloten team.
Aspirant Angel  Zarate is jong maar vooral ambitieuze agent, die zichzelf beetje bij beetje in Elena’s team loodst  maar ook gekweld wordt door zijn loyaliteit tegenover zijn vroegere mentor, onderzoeksleider bij Lara’s moord..

Persoonlijk vond ik de cover van ” De zigeunerbruid” me enorm aanspreken, de kleur van de cover de vliegen tussen het bloed een macaber beeld en al helemaal wou ik het boek lezen toen is de achterflap las.

Er wordt zoveel duidelijk…

De rol van de opgesloten jongen in het verhaal is zeer mysterieus maar naarmate het verhaal vordert wordt er zoveel duidelijk.
Het boek eindigt dan met een weergaloze cliffhanger dus dit heeft me alvast benieuwd gemaakt naar de volgende delen. Ik raad dit boek ten zeerste aan.

“De Zigeunerbruid” beschikt over een goed geconstrueerde plot en intriges, zodat de wens om verder te lezen tot het einde op geen enkel moment afneemt.
Ik hield van de inspecteur, enigszins eigenaardig, maar begrijpelijk eenmaal je weet welke bagage ze met zich meedraagt. Ik ben alvast benieuwd naar de volgende delen. Ik raad dit boek ten zeerste aan. “De Zigeunerbruid” is razend spannend en zit geniaal in elkaar.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Zigeunerbruid” zelf!

One Comment

  1. JN Kingma-Postma

    Na het lezen van de inhoud van dit boek wilde ik het al graag lezen. Maar na het lezen van deze zeer gedetailleerde en goede recensie wil ik het zeker lezen.
    Het is alsof je onderdeel wordt van het verhaal. Je ziet alles tot in detail gebeuren. Je ruikt zelf de verrotting van vlees in de afvalbak. Je voelt de onmacht tot in je botten van de opgesloten jongen.
    Ook wil je heel graag weten waar de rechercheur mee worstelt.
    Ook goed dat de recensie niet het hele boek prijs geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.