CPNB: Astrid Holleeder bestselling auteur van 2016

“Judas” van Astrid Holleeder is met 382.974 exemplaren het best verkochte boek van 2016. Het boek staat bovenaan in de CPNB Top 100 2016 die zojuist in Amsterdam is bekendgemaakt. “Judas” kwam 5 november uit en werd half december al bekroond met een Gouden Boek voor de verkoop van meer dan 250.000 exemplaren.

Op de tweede plaats staat “Harry Potter en het vervloekte kind”, deel 1 en 2 van J.K. Rowling  met 147.179 exemplaren. “Huidpijn” van Saskia Noort  staat met 142.742 verkochte boeken op de derde plek.

In 2016 is in totaal voor € 521,2 miljoen aan boeken verkocht waarmee de omzet met ongeveer € 26 miljoen is gestegen ten opzichte van 2015. Goed nieuws dus voor de echte boekenliefhebber. Het boek is nog lang niet dood!

Boekenverkoop stijgt voor 2e achtereenvolgende jaar

In 2016 steeg de omzet van boeken met 5,3%. Het is het 2e achtereenvolgende jaar, sinds de crisis, dat de omzet van de boekenverkoop stijgt. In 2015 was de stijging 3,5 %. Het zal weinig verrassend zijn dat er vooral veel boeken werden verkocht tijdens de traditionele geschenkenperiode van Sinterklaas en Kerst, en dat ook de weken waarin boeken extra aandacht kregen (Boekenweek, Week van het Spannende Boek) voor boekverkopers drukke tijden waren.

In totaal schaften de Nederlandse boekenwurmen vorig jaar 40,7 miljoen boeken aan, een stijging 4,8 % ten opzichte van het jaar ervoor.

Nederlander leest 6,6 boeken in 2016

De gemiddelde Nederlander las vorig jaar 6,6 boeken. Een cijfer dat ons, echte lezers, droef stemt. Mensen zouden -zo is onze bescheiden mening- veel meer gebruik moeten maken van het meest geestverruimende middel dat legaal verkrijgbaar is (daar bedoelen we dus boeken mee…).

Grappig is het verschil tussen verkochte boeken en uitgeleende boeken. Uit de cijfers van het CPNB blijkt dat in bibliotheken vooral spannende boeken en kinderboeken worden uitgeleend. Misschien niet raar, aangezien kinderen (nog niet verpest door de boekenlijst op school) met liefde lezen, maar over het algemeen niet genoeg zakgeld krijgen om veel boeken te kopen.

In de  Top 100 Meest Uitgeleende Boeken zijn beide genres met 45 titels elk vertegenwoordigd. De boeken uit de serie “Het leven van een loser” van de Amerikaanse Jeff Kinney zijn wederom de meest uitgeleende boeken en bezetten de gehele Top 8. “Het leven van een Loser” deed het trouwens vorig jaar ook enorm goed in de bibliotheken.

Qua uitleen doen Nederlandse thrillerauteurs het volgens het CPNB ook goed. Met op 9 “Lieve Mama” van Esther Verhoef, “Vraag niet waarom” van Simone van der Vlugt op 15, “De Kraamhulp” van Esther Verhoef op 16 en “Aangetast” van Loes Hollander op 23. Vreemd genoeg is geen van deze titels bij ons op de leestafel terecht gekomen. Jammer, eigenlijk.

In 2016 zijn er in totaal 70 miljoen papieren boeken uitgeleend aan leden van de openbare bibliotheken.

Lees “Judas” ook!

J

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *