re.Public

Titel: re.Public
Uitgever: KSdu
Doelgroep: professionals binnen de overheid
ISSN: ?
Oplage: onbekend
Voorwaarden: Gratis voor overheidsambtenaren vanaf schaal 6, en hulpdienst-ambtenaren vanaf schaal 10, of HBO-ers die een overheidscarriére ambiëren

Geheel onverwachts trof ik ineens een nieuw magazine in onze brievenbus aan: re.Public, “over werken aan Nederland”. Deze titel maakte me toch wel nieuwsgierig; was dit een nieuwe uiting van het Republikeins genootschap? Tijd om het blad nader te bestuderen. Het nummer dat ik in handen had opende met een rubriek“Werk in Beeld” waar foto’s van diverse activiteiten getoond werden: de opening van Station Klarendal in Arnhem, mensen die graffiti verwijderen, dat soort zaken. Niet bepaald het materiaal dat je zou verwachten van een blad dat de monarchie wil afschaffen.

 

Maar wat is het dán voor een blad? Het voorwoord van de hoofdredacteur, dat vreemd genoeg niet helemaal voorin staat, lijkt helderheid te verschaffen. Het is een nieuw blad voor “jonge, ambitieuze ambtenaren” . Een tegenhanger van Binnenlands Bestuur, dat zich vooral op de hogere ambtenarij en bestuurders richt dus? Maar waarom dan dat republikeinse sausje? De hoofdredacteur: “Dan tot slot iets over onze naam. Een blad over de Nederlandse overheid re.public noemen is, we geven het toe, een beetje gewaagd. Maar omdat we reflecteren en reageren op wat zich in het publieke domein afspeelt, vonden we de naam toepasselijk.” Een marketingtruc dus, bedoeld om de aandacht te trekken. Bij mij heeft het in ieder geval gewerkt.

Nu de vraag naar de naam beantwoord is, kunnen we eindelijk verder ingaan op de inhoud. De thematiek is redelijk voorspelbaar: wijkproblematiek, integriteit, sociologie, de arbeidsmarkt, precies het soort materie dat je zou verwachten in een blad voor ambtenaren. Korte nieuwsitems en achtergronden, deels overigens gebaseerd op eigen onderzoek. De conclusies van de onderzoeken zijn weliswaar redelijk intuïtief, maar het kan nooit kwaad om de zaken helder te krijgen en te onderbouwen.

Daarnaast bevat het blad een paar leuke columns, vooral de titel “Hoe lost een ambtenaar een probleem op” is leuk gevonden; het klinkt als de aanzet voor een (flauwe) grap, maar het gaat over de dagelijkse werkzaamheden van een ambtenaar met een niet alledaags ambt.

Minder standaard is de nadruk op netwerken. Bij de bovengenoemde rubriek werd bijvoorbeeld de muskusrattenbestrijder geplaatst in zijn netwerk (bestuurder maaiboot, andere muskusrattenbestrijders, peilbeheerders), maar ook BA-en (Bekende Ambtenaren) worden in hun netwerk geplaatst.

Uiteraard zijn de vacaturepagina’s ook van de partij, want dat is tenslotte toch waar je als ambitieuze ambtenaar het eerste naar kijkt? Of niet?

Samenvattend: een leuk nieuw blaadje, dat de ambtelijke wereld net even wat minder stoffig presenteert. Dit zou wel eens een blijvertje kunnen zijn.


Abonneren op re.Public?

Meer informatie op de website van re.Public

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.