IS – Internationale Samenwerking

Titel: IS – Internationale Samenwerking
Uitgever: Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO)
Doelgroep: mensen in Nederland met belangstelling voor internationale samenwerking
ISSN:
Oplage: onbekend
Voorwaarden:

Op het maandblad IS (Internationale Samenwerking) kan al jaren een gratis abonnement worden afgesloten.

Het blad informeert de lezer over ontwikkelingssamenwerking, met – naar eigen zeggen- aandacht voor duurzame oplossingen. Het blad begint elke maand met een

eyecatcher op pagina twee en drie: een levensgrote foto, met een beschrijving van ongeveer een kolom ernaast. Het voorwoord wordt elke maand door een andere bekende Nederlander geschreven. Leuke touch is dat diezelfde BN-er ook in de inhoudsopgave zijn commentaar op enkele artikelen mag geven. Nieuws en ontwikkelingen worden afgewisseld met achtergrondartikelen waarin ontwikkelingswerkers in hun werk worden gevolgd. Elke maand wordt ook een kritische geest geïnterviewd. Ook producten die “de derde wereld” helpen worden in het blad aangeprezen.

Sinds kort is aan IS een ander blad gekoppeld, PI (Particulier Initiatief), dat vooral de doe-het-zelf-ontwikkelingshelpers een hart onder de riem wil steken. Een recensie daarover zal nog op deze site komen.

Een klein minpuntje van dit blad is de overmatige positieve toonzetting. Daar waar het blad vroeger onafhankelijk was, en dus ook sterke vraagtekens bij beleid durfde te zetten is het sinds enige tijd in het beheer van de NCDO gekomen. Dit orgaan, dat eigenlijk een directe arm van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking is, is een stuk minder kritisch. Daar waar bericht wordt over projecten, ligt de nadruk op de positieve effecten ervan. Zaken als corruptie en inefficientie komen aan de orde als het onomkoombaar is, maar toch blijft het gevoel achter dat de redactie wel heel erg spreekbuis is van de regering. De enige kritische noot die echt nog gehoord wordt klinkt voornamelijk in de interviews door: onafhankelijke figuren durven nog wel eens boude uitspraken te doen. Vaak zijn het trouwens deze uitspraken waardoor ze de aandacht getrokken hebben.

De mislukkingen, waarvan er enorm veel zijn, worden in het blad genegeerd. Op zich is dat een legitieme keuze, maar het betekent wel dat de lezer van IS, die geen andere bladen over ontwikkelingshulp leest, een zeer vertekend beeld krijgt over ontwikkelingssamenwerking, en dat is jammer.

Kortom, een mooi blad, een leuk blad, maar niet voldoende om volledig geïnformeerd te zijn.

 


IS – Internationale Samenwerking zelf lezen?

Ga naar www.isonline.nl voor meer informatie en een abonnement.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.