Binnenlands Bestuur

Titel: Binnenlands Bestuur
Uitgever: Kluwer
Doelgroep: ambtenaren en bestuurders bij de overheid
ISSN: 0167-1146
Oplage: 46.403 (mei 2008)
Voorwaarden: Gratis voor hogere overheidsfunctionarissen en medewerkers van VNG, IPO en dergelijke

De titel van het blad Binnenlands Bestuur verraad al veel over de inhoud. Nieuws, achtergronden en opiniestukken gaan in dit blad hand in hand. Als iets in de reguliere pers verschijnt, is de kans groot dat Binnenlands Bestuur er al lang en breed een achtergrondartikel over heeft geschreven. Het blad doet overduidelijk moeite om de onderwerpen te bespreken in niet-ambtenaren taal. Met andere woorden: het blad is goed leesbaar. De leesbaarheid, gecombineerd met de kritische houding ten opzichte van alles wat er binnen overheidsland speelt maakt het blad een aangewezen instrument voor iedereen die alles van de overheid wil weten.

 

Wekelijkse columns van onder meer Douwe Jan Elzinga (over bestuurlijke verhoudingen) en Gerard van Westerloo zijn een goede indicator voor de onafhankelijkheid van het blad. De columnisten vinden bijna elke week wel iets waar ze het (in mijn ogen terecht) totaal mee oneens zijn, en houden zich niet in wanneer ze hun kritiek uiten. Bij het lezen van de column is het soms goed voor te stellen dat een minister of andere bewindspersoon huilend achter zijn bureau zit, met de recente uitgave van Binnenlands Bestuur voor zich, begrijpend dat hij een geheel verkeerde beslissing heeft genomen. Helaas is het in de praktijk soms anders, maar ja…

Maar ook de achtergornd artikelen zijn kritisch: integratiebeleid, stadsvernieuwing, de hele kwestie rondom de liberalisering van de markt voor huurwoningen: de redactie van Binnenlands Bestuur heeft lak aan heilige huisjes en zoekt naar argumenten van beide kanten.

Het enige nadeel van het blad is dat de waarde van een uitgave sterk samenhangt met het belang dat iemand hecht aan een onderwerp: voor iemand die bijvoorbeeld geen enkele interesse heeft in het integratie-vraagstuk zijn de artikelen die hierover gaan oersaai.

Is dit een reden om je niet te abonneren? Nee. Alleen de grote hoeveelheid vacatures die in elke editie staan (en met veel bedoel ik heel veel, vaak de helft van de bladzijdes) is al reden genoeg om een abonnement aan te vragen.

Mits je bij de overheid wilt werken, natuurlijk.

 


Abonneren op Binnenlands Bestuur?

Ga voor een abonnement naar de website: www.binnenlandsbestuur.nl (zorg wel dat je de voorwaarden goed doorleest).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.