Gezond NU

Titel: Gezond NU
Uitgever: Mix Media
Doelgroep: Vrouwen, mannen
Oplage: 68.500 (2010, eerste kwartaal)
Prijs:
EUR 48,95,- per jaar (12 nummers) of EUR 4,95 per stuk

Gezond NU gaat over, jawel, gezondheid. Het maandblad benadert het onderwerp met een holistische blik, waarbij de nadruk ligt op de dingen die je als lezer zélf in het alledaagse leven kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Hierbij lijkt het oude adagium “Een gezonde geest in een gezond lichaam” sterk als inspiratiebron te dienen, want het gaat ook heel erg veel over het psychische welbevinden. Zo staat er in het juli-nummer een aantal artikelen die ingaan op de effecten die de zon heeft op ons welbevinden, maar ook gaat het over het uitvoeren van dromen (in dit nummer een stel dat een soort Yoga-retreat heeft opgezet, wat “zo heeft moeten zijn”.

Ook voeding en het gebruik van kruiden komt aan bod. Hier en daar heeft een artikel echter wel een heel hoog kwakzalvers-niveau. Het absolute hoogtepunt is wat mij betreft dit citaat:

 

“In de homeopathie bestaat een middel op basis van de zon (…) “Product X wordt gemaakt door water aan zonlicht bloot te stellen, dat te verdunnen en te schudden tot een homeopatische potentie. Water heeft een geheugen en kan daarom kracht, energie en emotie opslaan. Dit kan het zelfhelende vermogen bekrachtigen.”

Hoewel ik geloof in homeopathie, gaat bij zo een tekst mijn kwakzalvers-alarm enorm rinkelen. Een flesje water in de zon, het vervolgens verdunnen en schudden en je hebt een helend middel? Kom nou toch!

Wat mij betreft is het een echte redactionele blunder om zo een onzin stukje toe te laten. Als het middel al enig effect heeft, dan enkel een placebo-effect. Maar het stukje heeft wel als gevolg dat ik de andere artikelen ineens een stuk minder geloofwaardig vindt. Want als men al zo naief over zonnewater kan schrijven, hoeveel waarde moet ik dan aan de rest hechten?

Terwijl de onderwerpkeuze best interessant is: een persoonlijk interview met een patiënte met een serieuze aandoening, maar ook veel tips over gezonder eten.

Jammer is ook de commerciële insteek van de productpagina’s, zoals “zo bent u goed onderweg” en “zo geniet u goed van de zon”. Duidelijk reclame, maar helaas wordt het gepresenteerd als “objectief”. Maar ja, dat is haast normaal tegenwoordig, in de tijdschriftenindustrie.

Alles bij elkaar is GezondNU een aardig blad, maar ik heb zo mijn twijfels over de betrouwbaarheid ervan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.