Museum Het Valkhof toont bijzondere architectuurboeken in ‘Bouwen op papier’

Als je behalve van boeken ook van architectuur houdt, dan is dit dé tentoonstelling voor jou! Vanaf 23 januari 2016, in Museum Het Valkhof in Nijmegen: “Bouwen op papier”

Dr. Jeroen Goudeau selecteerde de meest opmerkelijke architectuurboeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Ruim 90 van deze boeken staan centraal in de expositie. Van Vitruvius tot Koolhaas: de tentoonstelling geeft een overzicht van het denken en schrijven over architectuur vanaf de oudheid tot nu.

 

De collectie architectuurboeken van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen

Begin 2012 ontdekt dr. Jeroen Goudeau, universitair docent architectuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, de bijzondere collectie architectuurboeken van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. De collectie bestaat uit meer dan 550 titels over architectuur uit de 16de tot en met de 20ste eeuw. Goudeau selecteerde de meest opmerkelijke boeken en wijdde er een publicatie aan die bij uitgeverij Vantilt verschijnt.

Fraaie illustraties

De geselecteerde boeken zijn prachtig geïllustreerd. Bijzonder zijn bijvoorbeeld verschillende drukken van ‘De Architectura’, het invloedrijke handboek van de Romeinse architect en ingenieur Vitruvius. Van het oorspronkelijke boek zijn geen afbeeldingen overgeleverd, dus die werden voor elke heruitgave opnieuw vervaardigd. Ook zijn er boeken met fraaie illustraties van geometrische tuinen, koepels en zuilen, molens, bruggen, bijbelse gebouwen en Rome in de 16de eeuw.

Boek en architectuur

Sinds de uitvinding van de drukpers in de 15de eeuw zijn boeken over vrijwel alle denkbare aspecten van de bouwkunst verschenen. Boeken en bouwen hebben elkaar steeds beïnvloed. Er werden boeken geschreven ten behoeve van de praktijk, maar gebouwde voorbeelden zetten ook aan tot publiceren. Zo ontstond een wisselwerking tussen bouwen op papier en bouwen in werkelijkheid.

Praktische informatie

Wat: Boeken en Architectuur in de tentoonstelling ‘Bouwen op papier’
Waar: Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen
Wanneer: 23 januari – 29 mei 2016
Open: dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur en op maandagen tijdens de korte vakanties.
Entree 2016: 18 jaar en ouder € 11,00 | 6 t/m 17 jaar € 5,50 | t/m 5 jaar gratis | Gezinsticket (2 volw. + max. 3 kind) € 27,50 | Museumkaart gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.