Dark Places (Duisternis) – Gillian Flynn

Titel: Dark Places (Duisternis)
Auteur: Gillian Flynn
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7167 5

25 jaar geleden werd de moeder en de twee zussen van de zevenjarige Libby Day vermoord. Haar broer, Ben, werd voor deze moorden veroordeeld. Mede door de getuigenis van Libby.

Nu is Libby blut. Bankroet. Dus als een of andere freak haar benaderd om een avond als betaalde gast een of andere bijeenkomst op te fleuren, stemt ze toe. Het genootschap bestaat uit mensen die gefascineerd zijn door moorden, en via haar de “waarheid” willen achterhalen. Libby stemt toe. Zolang ze maar betaald wordt, gaat ze wel met mensen praten. En dan blijkt dat het die avond toch niet zo is gelopen als ze altijd dacht. Ze ontdekt geheimen waar ze geen weet van had. Ze ontdekt roddels en achterklap.

“Dark Places” (dat overigens beter vertaald had kunnen worden als “Duisteroord“, een term die in het boek steeds terugkomt) doet niet aan een warming up, of langzame opbouw. Al vanaf het allereerste begin is het volle kracht vooruit. Ter illustratie de eerste paar regels: “Er zit iets gemeens in me, even echt als een orgaan. Als je mijn buik zou open snijden, glijdt het misschien naar buiten, vlezig en donker, en valt het op de grond, waar je het kunt vertrappen. Het is het bloed van Day. Er mankeert iets aan. Ik ben nooit een lief klein meisje geweest, en na de moorden werd het alleen maar erger.” (p9.)

Flynn zet Libby neer als iemand die een terechte hekel aan zichzelf heeft. De meest erge heks die je je maar kunt voorstellen. En toch wordt ook Libby langzamerhand… sympathiek kun je het niet noemen… te tolereren. Je krijgt begrip voor haar gedrag. En natuurlijk wil je weten hoe het zit.

Ja…dat wil je.

Waardering: 8,5/10


Lees “Dark Places (Duisternis)” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.