YALFU 2 – Young Adult at International Literature Festival Utrecht

Net als vorig jaar, was er dit jaar weer ruimte voor een Young Adult dag op het International Literature Festival Utrecht. Deze fijne dag vond plaats in Tivoli Vredenburg (Utrecht) op 13 oktober 2019. Natuurlijk was ik er weer bij! Vorig jaar heb ik mij uitstekend vermaakt, maar vanuit anderen is er veel kritiek gegeven .Ik was dan ook erg benieuwd hoe de organisatie YALFU verbeterd heeft bij een tweede versie.

Presentatie en programma
YALFU-2

Edward van de Vendel gaat in gesprek met V.E. Schwab (Foto: Anna van Kooij)

Het idee van de middag bleef hetzelfde als vorig jaar. Ook presentator Edward van de Vendel mocht gelukkig weer terug komen. Vorig jaar heeft hij YALFU voor mij een groot succes gemaakt. Zijn enthousiasme spatte er ook dit jaar vanaf. Hij heeft duidelijk alle boeken zelf gelezen en is bijna net zo’n grote fan als ik zelf. Ook weet hij hele goede vragen te stellen aan de auteurs, maar weet hij ook wanneer hij zijn mond moet houden en de auteur gewoon zijn woord moet laten doen.

Voor de pauze wist hij ons helemaal enthousiast te maken. Als eerste zouden drie Nederlandse auteurs vertellen over hun nieuwe boek. Twee daarvan zijn debutanten, wat het voor beginnend schrijvers interessant maakt. Op een boekenevenement kom je er niet onderuit dat er veel auteurs in wording rondlopen. Veel lezers hebben de ambitie om ooit zelf een boek te schrijven. Ook werden er twee internationale schrijvers aangekondigd; Enrico Galiano en V.E. Schwab. Enrico Galiano is een nog vrij onbekende debutant en V.E. Schwab is met verschillende bestsellers het pronkstuk van het evenement.

Rima Orie, Astrid Boonstoppel en Daniëlle Bakhuis

Als eerste werden drie Nederlandse auteurs het podium opgeroepen om over hun nieuwste boek te praten. De drie schrijfsters zaten op een bank naast elkaar. Met behulp van Edwin van de Vendel raakten zij met elkaar en met het publiek in gesprek over hun nieuwe boeken.

Rima Orie kwam vertellen over haar debuut “De Zwendelprins“. Haar boek is gepubliceerd door uitgeverij Moon. Zij is onder hun aandacht gekomen door het winnen van een schrijfwedstrijd. Dat dit allemaal niet vanzelf gaat, liet zij merken in haar verhaal over lange nachten en veel onzekere momenten. Ook haar deelname aan de schrijfwedstrijd heeft ze 1 minuut voor de deadline ingeleverd. Dat er toch zo’n prachtig boek is uitgekomen, vindt zij zelf verrassend, maar maakt haar ontzettend trots. “De Zwendelprins” bevat veel verwijzingen naar de cultuur van Rima Orie. Zij heeft zelf Indiase en Antilliaanse roots. Zij merkte op dat deze culturen in Nederlandse boeken geen plaats lijken te hebben. Zelfs zij zelf schreef altijd over blanke hoofdpersonages, terwijl zij zelf een tintje heeft. Bewust speelt deze cultuur dus wel een rol in “De Zwendelprins“.

Het boek van Astrid Boonstoppel is weliswaar ook een debuut, maar van heel andere orde. Haar boek “Dit is hoe het ging” is een boek over eenzaamheid. Astrid Boonstoppel vond het belangrijk om dit te benadrukken. Veel mensen noemen haar boek een verhaal over pesten. Zij ziet het zelf echter als een boek over eenzaamheid. Ondanks dat Cato, het hoofdpersonage, ogenschijnlijk alles voor elkaar heeft, voelt zij zich nog steeds alleen. Ze hoopt deze eenzaamheid aan te gaan met haar internetvriend Adrian, maar dit gaat niet zoals ze zou willen.

Daniëlle Bakhuis is de enige schrijver waarvan ik al een boek in huis had. Zij heeft al flink wat boeken op haar naam staan, waarvan de bekendsten “De Eliminatie” en “De Executie” zijn. Al haar boeken hangen een beetje tussen thrillers en horrorverhalen in. Ook haar nieuwe boek “Clownsnacht“. Horror is een genre dat weinig voorkomt onder de Young Adult boeken. Daniëlle weet hiermee elke keer weer te scoren. Zij legt haar boeken dan ook altijd voor aan een kritisch publiek: leerlingen op middelbare scholen.

Enrico Galiano

De eerste internationale gast van de dag was de Italiaanse Enrico Galiano. Dit was voor hem de aller eerste keer dat hij in het buitenland mocht komen voor zijn boeken. Zijn enthousiasme werkte dan ook heel erg aanstekelijk. Gelukkig maar! Ik heb namelijk een meet en greet met hem gewonnen. Deze zou plaats vinden tijdens de signeersessie. Hier kon ik alles vragen over zijn boek “De bijzondere woorden van Gioia“, maar ook over het debuteren als schrijver. Ik ben zo enthousiast over hem en zijn boek, dat ik hier een apart artikel over zal schrijven wat je binnenkort op LekkerLezen kunt lezen!

V.E. Schwab

Na de pauze was het tijd voor de klapper van de avond. V.E. Schwab was overgevlogen en veel aanwezige jongeren hebben speciaal voor haar een kaartje gekocht. Een bijzondere vrouw is het zeker. Over welk boek zij het precies had, was voor mij onduidelijk. Eigenlijk promootte zij al haar boeken tegelijk. Wel zijn er recentelijk een aantal in het Nederlands vertaald, wat er waarschijnlijk voor zorgde dat zij ook voor YALFU interessant was.

Met een vriendin had ik het er over dat V.E. Schwab zo haar eigen TED-talk zou kunnen krijgen. Op het podium leek zij bijna meer een motiverende spreker, dan een auteur. Natuurlijk staat dit ook centraal in haar boeken. Haar fans vinden het daarom vast prachtig om haar zo te horen spreken. Ondanks dat zij mij een ontzettend sympatieke vrouw leek en ik heel erg benieuwd ben naar haar boeken, viel het interview mij daarom een beetje tegen.

Signeersessie en goodiebag
YALFU-3

Twee fans met Enrico Galiano (Foto: Anna van Kooij)

Vorig jaar was er veel commentaar op de signeersessie. Iedereen wilde toen hun boeken laten signeren door Becky Albertalli. Doordat er geen maximum op het aantal boeken stond én je in de rij moest staan voor alle auteurs tegelijk, kwamen sommige mensen niet aan de beurt bij hun favoriete auteur. Dat was dit jaar beter gedaan. V.E. Schwab had haar eigen signeer plek, met twee verschillende tijden. Alle andere auteurs zaten in de hal, waarbij er één rij was voor de Nederlandse auteurs en één voor Enrico Galiano. Op deze manier heb ik een hele tijd met de Nederlandse auteurs kunnen praten. Ik had van elke auteur een boek in mijn bezit, dus ik heb in alle rijen gestaan. Het leuke is dat je op deze manier echt de auteurs leert kennen en ik ze allemaal wat persoonlijke vragen heb kunnen stellen.

Ook was er commentaar op de goodiebag. Veel mensen hadden vorig jaar namelijk de boeken al die er in zaten (ik gelukkig niet). Dit jaar hadden ze dat goed aangepakt. Iedereen ontving het boek “Birthday” van Meredith Rosso. Dat boek kwam die ochtend nog van de drukker, dus niemand kon die al in zijn bezit hebben. Voor het tweede boek waren drie varianten. Ik ontving “Het Schaduwjaar” van Kim Liggett. Daarmee had ik ontzettend geluk, want door recensenten wordt dit het beste Young Adult boek van 2019 genoemd en ik heb hem nog niet gelezen. Ook de filmrechten van het boek zijn al verkocht. Veel mensen vroegen dan ook om te ruilen en waren teleurgesteld met hun eigen boek (beiden van Nederlandse auteurs). Ze kunnen het als organisatie zo natuurlijk nooit goed doen, maar ik ben heel tevreden!

YALFU 2020?

Ik merkte dat veel mensen heel kritisch zijn op YALFU. Er zijn veel evenementen waarmee YALFU moet concurreren en er zijn natuurlijk nog wat kinderziektes. Zelf vind ik het een ontzettend leuk en laagdrempelig festival. Ik weet zeker dat ik er volgend jaar weer bij ben als het opnieuw wordt gehouden. Voor veel anderen hangt het volgens mij af van de auteur die komt. Tot nu toe is het YALFU goed gelukt om bekende schrijvers aan te trekken, dus ik denk dat het ook komend jaar goed zal komen! Het is in ieder geval zeker een aanrader voor iedereen! Houd LekkerLezen in de gaten voor alle recensies van de boeken van de eerder genoemde auteurs en de meet en greet met Enrico Galiano!

 

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.