Kairos, het onvermijdelijke – Danny Kock

Titel: Kairos het Onvermijdelijke
Auteur: Danny Kock
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 978 94 02 131 048

Eens in de zoveel jaar kom je een boek tegen waarvan je wilde dat er meer waren. Zo’n boek is “Kairos het Onvermijdelijke”, wat gezien kan worden als de Haagse Da Vinci Code. Ik heb het boek inmiddels drie keer gelezen en dat terwijl ik er niet van houd om boeken te herlezen. “Kairos het Onvermijdelijke” is een meesterthriller met mysterieuze numerologie en doorspekt met fascinerende historie, synchroniciteiten uit de politiek en economie, mythologie en spiritualiteit. Tegelijkertijd speelt de stad Den Haag net zo’n belangrijke rol als Parijs en Rome uit de boeken van Dan Brown.

Deze semi-autobiografische roman maakt nieuwsgierig en laat je niet meer los. Is het hoofdpersonage Danny in het boek echt de auteur van het boek of juist niet? Wie is de Koning van de onderwereld? In het boek staat een  hoofdpersonage centraal die voor zijn leven moet vrezen en om zichzelf te redden een puzzeltocht door Den Haag start. Alles begint met een mysterieuze SMS die een lawine van gebeurtenissen veroorzaakt die op de een of andere manier met elkaar zijn verbonden. Tijdens de zoektocht ontsnapt hij iedere keer tenauwernood aan zijn achtervolgers. Wie heeft hier het recht aan zijn zijde en wie heeft het juiste morele kompas? Zijn tocht voert hem langs de hoogtepunten van Den Haag zoals het Mauritshuis, het Paleis van Escher, Madurodam en het Vredespaleis. In ieder van deze hoogtepunten zitten mysteries besloten die op ware feiten zijn gebaseerd maar die tegelijkertijd puur onmogelijk lijken. Maar al te vaak tijdens het lezen kreeg ik het gevoel: Klopt dit? En als dit klopt, is dat andere dan ook niet mogelijk?

De filosofische vragen die dit boek oproept zijn diepzinniger dan in die van Dan Brown. Het is ook veelzijdiger. Het is moeilijk dit boek vast te pinnen op een categorie. Het boek raakt ook aan de dilemma’s die de historie en andere wetenschappen kennen. Wat is precies de waarheid en zijn de bronnen die gebruikt zijn de juiste? Tegelijkertijd zijn er fascinerende overeenkomsten en toevalligheden in de historie en het leven van de schrijver. Het mooiste aan het boek is dat het boek vele aangrijpingspunten bevat om discussies te starten. Sinds het lezen van het boek heb ik niet meer zulke interessante (en soms hevige) discussies gevoerd met vrienden.


Lees “Kairos, het onvermijdelijke” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.