Herman Gorter centraal in het Literatuurmuseum

Het Literatuurmuseum brengt op zondag 21 oktober een boeiende middag over Herman Gorter, zijn poëzie en zijn drang de wereld te verbeteren. Tijdens deze dag zal het museum topstukken te tonen uit de collectie van de dichter, theoreticus, sportman, begenadigd spreker én vrouwenliefhebber.

Tachtigers

“Een nieuwe lente en een nieuw geluid.” Voor velen is Herman Gorter een van de belangrijkste Tachtigers, de dichter van het beroemde gedicht Mei. Gorter was echter ook een bevlogen communist. Naast geëngageerde gedichten schreef hij vele pamfletten over onder meer Lenin en het marxisme.

Voor hem was de Russische revolutie, nu honderd jaar geleden, als het uitkomen van een droom. De kleine expositie die het museum aan Gorter wijdt, laat de verschillende aspecten van de dichter zien. Van zijn romantische sonnetten tot de open brief die hij aan Lenin schreef, en van een van de drie cahiers waarin Gorter Mei optekende. Zelfs de medaille die hij als kind met tennissen won.

Het evenement Herman Gorter en de activistische poëzie vindt plaats op zondag 21 oktober. De organisatie belooft dat boeiende sprekers en fascinerende dichters het podium betreden. De middag wordt afgesloten met Erik van Muiswinkel. Hij belijdt in alle toonaarden zijn liefde voor de dichter. Bovendien presenteert mede-organisator De Gids deze middag een special over Gorter; het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door Jeltje van Nieuwenhoven.

De tentoonstelling is te zien van 21 oktober – 2 december 2018. Kaartjes voor de bijeenkomst over Herman Gorter zijn te koop via Literatuurmuseum.nl.

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.