Het Letterkundig Museum is dood, leve het Literatuurmuseum

Na ruwweg 60 jaar is het dan zover: het Letterkundig Museum verdwijnt.

Althans, de naam. Het museum gaat door, maar voortaan onder een nieuwe naam. Dat schrijft Aad Meinderts, directeur van het Museum, in een persbericht:

(De) naam verdwijnt nu, het museum zelf uiteraard niet. Sterker: het is nog nooit zo levendig en aanwezig geweest. Vanaf 1 november gaat het museum verder onder de naam Literatuurmuseum. De naam Kinderboekenmuseum blijft gehandhaafd.

Van Letterkundig Museum naar Literatuurmuseum: een kleine wijziging, maar een wereld van verschil. De aanduiding ‘Literatuurmuseum’ doet recht aan het werkterrein van het museum, literatuur in de brede betekenis van het woord.

Over de achtergronden achter de naamswijziging is vooralsnog niets bekend gemaakt, waardoor ons wat cynischer redactielid opmerkt dat er wel een of andere Branding consultant bij het museum langs zal zijn geweest. Een aannemelijker theorie is dat de recent gelanceerde site Literatuurmuseum.nl dermate succesvol is dat het museum de naam overneemt.

Maar, is dan de logische vervolgvraag: waarom zijn ze dan met juist DEZE url gekomen, en niet een andere?

Een fusie in het vooruitzicht?

Mogelijk is men met de naam Literatuurmuseum.nl gekomen omdat deze website een samenwerking is tussen het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum (NLMD, die van het Letterkundig Museum), het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) en de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen (KNAW). Bij een samenwerking tussen dergelijke instituten ligt het niet voor de hand dat twee partners zichzelf onzichtbaar maken door mee te gaan in de naam van de derde.

Dat het Letterkundig Museum nu haar traditionele naam laat vallen om over te stappen op de naam van deze nieuwe samenwerking geeft te denken: gaat het NLMD binnenkort fuseren met het Huygens ING? En sorteert men hierop alvast voor door het museum alvast opnieuw te branden?

We volgen het met spanning.

Update: lees ook het aanvullend artikel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.