Zes Oscarnominaties, geen beeldje: Lion tóch de grote winnaar

lion-filmposter

Filmposter “Lion”

“Lion” ging gisteren ondanks zes nominaties toch zonder Gouden Beeldje naar huis van de Oscar-uitreikingen. “Lion” is de verfilming van het aangrijpende boek “Lion, mijn lange weg naar huis”, van Saroo Brierley. Tóch is deze film wat ons betreft dé grote winnaar van 2017. Niet vanwege de prijzen of de glorie, maar vanwege de aandacht die middels de Oscar-uitreikingen werd gevestigd op een probleem dat tot voor kort niemand kende: het probleem van de Stationskinderen van India.

Media-aandacht

NPO1 besteedde vandaag uitgebreid aandacht aan het verhaal dat Saroo Brierley vertelde in zijn boek “Lion, mijn lange weg naar huis“. Een verhaal dat begon met een plotseling vertrekkende trein en eindigde met een zoektocht via Google maps. Uit de NPO-rapportage komt het beeld naar voren dat het leven van stationskinderen in India nog veel zwaarder is geworden dan het al was toen Saroo Brierley als zwerfkind over het stationsterrein van Calcutta zwier. Doordat steeds meer diensten nu worden uitgevoerd door grote bedrijven zouden de zwerfkinderen steeds moeilijker in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De politie zet hen zelfs in voor het verwijderen van lijken, werk dat verder niemand bereid is te doen…

Het is te hopen dat het boek en de film voor een verandering zorgen.


Lees “Lion, mijn lange weg naar huis” zelf!

11 reacties

 1. Fallon Christy

  Ik had nog niet van de film gehoord. Het heeft zeker mijn interesse gewekt en ben van plan de film binnenkort te gaan kijken. Nu hopen dat hij nog ergens draait ?

 2. Poeh wat is er toch veel ellende in de wereld. Stiekem wil ik mijn hoofd als een struisvogel in het zand steken. Maar dat kan niet. Ik ga wel op zoek naar dit boek in de bibliotheek. Hoe heftig ook…

 3. Zo gek eigenlijk dat je van zulke films vóór de Oscar’s bijna niks hoort, maar toch zo goed blijken. Misschien een oscar-lijstje maken met interessante films. Deze komt er zeker op!

 4. Heel eerlijk: ik had nog nooit van de stationskinderen van India gehoord, maar ik ga nu toch minstens die documentaire bekijken.

 5. Een film en een probleem waar ik nog nooit van had gehoord, heftig. Hopen dat films en boeken zoals deze zorgen voor bewustwording en uiteindelijk verandering.

 6. Ik ken de film nog niet, maar ik ben er zeker nieuwsgierig naar!

 7. Dit ken ik niet, maar klinkt wel heel tof. Goeie tip!

 8. Klinkt als een boeiende film!

 9. Het lijkt me een hele mooie, maar ook heftige film.. Ben nu ook wel heel benieuwd naar het boek, want ik ben gek op lezen!

 10. Al veel goeds over gehoord, wil ik zeker lezen en daarna de film!

 11. Deze wil ik zeker nog zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.