Young Adult Evenement Openbare Bibliotheek Enschede

Wat: Young Adult Evenement Openbare Bibliotheek Enschede
Wanneer: 1 juni 2019
Waar: Openbare Bibliotheek Enschede

Op 23 September 2018 ben ik voor het eerst naar een Young Adult evenement geweest, namelijk die van het International Literature Festival Utrecht. Dit vond ik absoluut fantastisch! Aan de hand van dat evenement ben ik weer meer boeken gaan lezen en heb ik mij aangemeld om te gaan recenseren voor lekkerlezen.net. Toen ik hoorde dat er een Young Adult Evenement in mijn eigen plaats Enschede zou plaatsvinden, was ik dan ook enorm enthousiast! Op 1 juni 2019 heeft die evenement voor het eerst plaats gevonden. Helaas kon ik er zelf niet bij zijn, maar natuurlijk ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik heb contact opgenomen met de organisatie en zij hebben mij voorzien van de nodige informatie en foto’s, zodat ik toch een verslag kan geven over dit mooie evenement! Hopelijk helpt dit om het enthousiasme hoog te houden en er voor te zorgen dat dit een terugkerend evenement gaat worden!

Opzet en binnenkomst

Natuurlijk is het de eerste keer moeilijk inschatten hoeveel mensen er op een nieuw evenement afkomen. Voor mij was het onbegrijpelijk dat de aanmeldingen niet meteen binnen stroomden, want dit is één van de weinige Young Adult evenementen waar je gratis naar binnen kunt. De eerste 50 aanmeldingen kregen daarnaast ook nog een fantastische goodiebag. Net als bij het Young Adult evenement waar ik eerder ben geweest zat deze helemaal vol met boekenleggers, promotiemateriaal van Young Adult uitgevers en twee (gratis!) boeken. Aangezien er iets minder dan 50 aanmeldingen waren, heeft iedereen van deze goodiebag kunnen genieten!

Foto: organisatie

De dag begon om 10:00 uur ‘s ochtends met twee verschillende workshops waaruit gekozen kon worden. Jennefer Mellink gaf een workshop over het schrijven van spannende verhalen. Zelfs als lezer merk ik hoe moeilijk het is om de spanningsboog in een verhaal goed te krijgen. Aangezien veel lezers stiekem ook de ambitie hebben om ooit een boek te schrijven, is zo’n workshop natuurlijk heel erg interessant. Mocht je hier toch minder in geïnteresseerd zijn, was er een andere optie. Katje van de blog

leest als baan manuscripten door. Dat klinkt als een droombaan voor mij! Zij legde in haar workshop uit, waar op gelet wordt bij het lezen van manuscripten. Deze workshop was ik zelf heel graag bij geweest! Het lijkt mij leuk om te weten hoe ze bij dit werk terecht is gekomen. Doordat er niet veel mensen aanwezig waren, heb je de gelegenheid veel vragen te stellen aan de aanwezige mensen. Hoe gaaf is het dat zij een bestseller misschien wel het allereerst in haar handen heeft gehad?

Boeken schrijven of boeken lezen

Na deze eerste ronde workshops kon er wederom gekozen worden tussen twee workshops. Jessica van Reviews and Roses kwam vertellen hoe je een boekenclub opricht. Zij heeft zelf een boekenclub opgericht en wil mensen stimuleren om hun eigen boekenclub op te richten. Een boek lezen is natuurlijk heel erg leuk, maar het kan veel toevoegen om dit boek daarna met mensen te bespreken. Zelf merk ik dit ook heel erg. Als ik bijvoorbeeld “De New York-Trilogie” niet met anderen had besproken, weet ik niet of ik het net zo gaaf had gevonden.

Voor de mensen die juist willen leren schrijven, was er ook een workshop. Iris Boter kwam vertellen hoe je een boek schrijft dat ook goed ontvangen wordt. Ik vind het moeilijk voor te stellen wat deze workshop in zou houden. Als er zo’n makkelijke strategie zit achter het schrijven van een bestseller, zou ik die graag willen weten. Wel vind ik het een erg leuk idee dat je door de keuze tussen deze twee workshops echt een keuze kan maken tussen het richten op boeken schrijven of boeken lezen.

Foto: Organisatie

Nog meer schrijven

In de derde ronde workshops werd er vooral gefocust op het schrijven. Schrijven van boeken, maar ook schrijven van recensies. Joost van “Nerdygeekyfanboy” vertelde namelijk hoe je een goede blog kunt schrijven. Mocht je in plaats van boeken recenseren toch liever je eigen boeken schrijven, dan werden daar ook goede tips voor gegeven. Er kwamen namelijk nog twee auteurs langs. Kim ten Tusscher kwam vertellen over het creëren van een fantasiewereld. Als je een fantasieboek schrijft is het natuurlijk belangrijk dat de lezer zich kan inbeelden hoe deze wereld er uit ziet. Ook moet je jezelf niet gaan tegenspreken. Hoe je dit doet, werd door Kim ten Tusscher uitgelegd.

Verder legde Miranda Peters uit hoe je moet schrijven met al je zintuigen. Dit vind ik klinken als een hele spannende workshop. Ik heb boeken altijd als een kunstvorm gezien. Aangezien je bij muziek maken en schilderen bijvoorbeeld (andere kunstvormen) ook zo veel mogelijk gebruik maakt van al je zintuigen, vind ik het niet raar om dit bij schrijven ook te moeten doen. Toch vraag ik mij af op welke manier geur en geluid je verhaal beïnvloeden. Hartstikke interessant dus!

Questions & Answers met Marieke Nijkamp

Uiteindelijk was er voor alle deelnemers nog een hele lange Q&A met Marieke Nijkamp. Zij is de bekendste auteur van het evenement en er waren dan ook veel vragen voor haar. Ook dit gebeurde in een hele intieme setting, die het hele evenement heel bijzonder maakte. Na de tijd is er door de deelnemers nog lekker geborreld en kon er langs verschillende kraampjes gelopen worden.

Al met al was het dus een heel geslaagde dag! Het eerste Young Adult Evenement van Enschede is een feit. Nu ik al deze informatie gekregen heb, vind ik het nog erger dat ik er niet bij kon zijn. Hopelijk vindt dit evenement volgend jaar weer plaats en kan ik er dan wel bij zijn! Stiekem hoop je voor de organisatoren natuurlijk dat het evenement nog wat extra gaat groeien. Echter vind ik het super leuk dat het nu zo laagdrempelig en intiem georganiseerd is. Als het volgend jaar weer plaatsvindt zorg ik in ieder geval dat ik me meteen inschrijf!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.