Uitgeverij @DasMag weigert eenzijdige voorwaarden Bol.com

Logo Das MagBol.com is de belangrijkste boekhandel van Nederland, toch? Logisch dat je als grootste speler allerlei eisen aan leveranciers stelt. Toch?

Niet volgens uitgeverij Das Mag, van wie de boeken sinds afgelopen week niet meer op de site te koop zijn. De reden: Bol.com wilde teveel aan de boeken verdienen door een te hoge korting te eisen. “Hiervan zouden onze lezers niet profiteren. Ook kregen wij als uitgever geen extra diensten ervoor terug. Dat leek ons geen goed plan”, zo schrijft Toine Donk op medium.com

Volgens Donk zijn de boeken van Das Mag maandenlang gewoon verkrijgbaar geweest. Tegen normale voorwaarden. Dat veranderde echter toen Das Mag de “pech” had een bestseller in de stal te hebben. Lize Spit kwam bovenaan de Vlaamse bestsellerlijst. Dat trok de aandacht van Bol.com dat vervolgens een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voorlegde. “Bij weigering, zo mailden ze, zouden ze de nodige stappen zetten”.

 Eenzijdig

Volgens Das Mag was deze samenwerkingsovereenkomst bijzonder eenzijdig: “In deze samenwerkingsovereenkomst staan uitsluitend verplichtingen voor de uitgever. (‘Uitgever garandeert dat de boeken van Uitgever de reputatie en/of het imago van bol.com niet zullen schaden.’) Bovenal zou Das Mag Uitgevers plots een hogere korting aan Bol moeten verlenen, zodat ze 10% meer aan onze boeken konden verdienen. Anders zouden ze onze boeken van hun website halen.”

Das Mag vroeg wat er tegenover stond, en kreeg als antwoord: “een warrig verhaal over het optimaliseren van hun webshop. Normale bedrijfskosten, leek ons: we betalen ook niet mee aan de verbouwing van een boekhandel om hun verkoop te ‘optimaliseren’”. Das Mag weigerde de tussentijdse wijziging en zag haar boeken van de site verdwijnen

Onredelijk?

Waren de voorwaarden onredelijk? Volgens Das Mag wel, dat vertelt dat Bol.com een lucratief bedrijfsmodel heeft. Bol.com heeft eigenlijk amper kosten. Wanneer een boek verkocht wordt, gaat het rechtstreeks van het Centraal Boekhuis naar de klant. Hierdoor heeft bol.com geen voorraad en dus geen risico. Dat drukt de kosten. Dan zou Bol.com toch juist goedkoper moeten zijn?

Aan de andere kant: Bol.com is natuurlijk een enorm grote speler en daardoor erg belangrijk. Weer mis. Das Mag zegt hierover: “Er zijn in Nederland en Vlaanderen honderden boekhandels die onze boeken verkopen. Dat doen ze uitstekend, want Bol vertegenwoordigde maar 2,65% van onze boekverkoop, véél minder dan wat mensen aannemen. Ondertussen doen de boeken van Das Mag het fantastisch: Jelle Brandt Corstius staat met As in tas op plek 2 in de Nederlandse bestsellerlijst en Het smelt van Lize Spit is al weken het best verkochte boek in Vlaanderen.”

En hoewel de uitgeverij de waarde van een online platform erkent, naast de aloude boekwinkel, wijst het er wel op dat het belang van online veel kleiner is dan de meeste mensen denken. “Uiteindelijk is het de lezer die met zijn portemonnee stemt hoe het boekenlandschap eruitziet. Daarbinnen heeft ook Bol zijn toegevoegde waarde te bewijzen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.