Sinterklaasgedicht bron van stress

Sinterklaas is weer in het land. Voor menig Nederlander betekent dit: gedichten schrijven. Want het is écht niet alleen de Goedheiligman die in de decembermaand aan het dichten slaat.

Toch is de gemiddelde Nederlander niet zo dol op het dichten: 52 % zou het liefst het schrijven ervan uitbesteden. 34 % van de Nederlanders is zelfs bereid ervoor te betalen (tot EUR 5,-). Dit en meer blijkt uit onderzoek van Boekkado.nl naar de traditie van het Sinterklaasvieren onder 511 websitebezoekers.

Het ontbreekt de Nederlander vooral aan rijmkunsten (29%)en creativiteit (25%)voor het schrijven van een goed gedicht. 18 % zegt geen tijd te hebben om te rijmen.

44 % van de respondenten ziet op tegen het schrijven van een gedicht voor het Sinterklaasfeest. De grootste groep (43 %) noemt het schrijven van gedichten zelfs het minst leuke onderdeel van het Sinterklaasfeest. Voor 22 % is dit het maken van een surprise.

Weinig tijd voor gedicht

Het Sinterklaasgedicht is bij 26 % van de respondenten een vast ritueel van het Sinterklaasfeest. Nederlanders besteden echter weinig tijd aan deze traditie. 48 % geeft aan met een uur klaar te zijn, 24 % heeft een paar uur de tijd nodig. 9 % kan het in één dag. Slechts 12 % neemt er echt de tijd voor en is er meerdere dagen mee bezig.

Sinterklaasgedicht raakt gevoelige snaar

Het valt nog niet mee om een Sinterklaasgedicht te schrijven wat alle drie de succesfactoren bevat: volgens de respondenten zijn dit humor (40%), reflectie van persoon (32 %) en een goede rijmstijl (15%). Sinterklaasgedichten kunnen zonder de juiste ingrediënten nog wel eens verkeerd uitpakken. Maar liefst 15 % van de respondenten geeft aan ooit gekwetst te zijn door een Sinterklaasgedicht en 24 % heeft meegemaakt dat iemand anders er door op zijn teentjes was getrapt.

“Sint heeft het al lang gezien, Leonardo heeft het liefst een harem van tien”

17 % van de Nederlanders kent zelfs gevallen dat een gedicht ruzie of spanningen veroorzaakte. Zo is het Sintgedicht soms een middel om steken onder water uit te delen over onuitgesproken irritaties. Ook kan een humoristische opmerking in een gedicht een onbedoelde hint geven over het “buiten de deur eten”  van manlief: “Sint heeft het al lang gezien, Leonardo heeft het liefst een harem van tien”.

Nederlanders geen goede rijmpieten

Nederlanders zien zichzelf niet bepaald als goede rijmpieten. Slechts 36 % geeft aan het schrijven van een gedicht op eigen kracht te doen, echter maar 10 % omschrijft zichzelf als ster in het schrijven van Sinterklaasgedichten. Meer dan de helft van de ondervraagden (52 %) schakelt hulp in bij het schrijven van een Sintgedicht. De meerderheid hiervan (40 %) gebruikt rijmmachines op het internet of kopieert een bestaand gedicht (9 %). Geen wonder dat (54%) zijn gedichten thuis op de computer schrijft. 20 % schrijft zijn gedicht aan keuken -of eetkamertafel. 7%Â haalt de inspiratie voor een gedicht uit de slaapkamer en schrijft het in bed terwijl 4 % onder werktijd op kantoor de gedichten samenstelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.