Selexyz gered

Investeerder ProCures koopt boekhandelketen Selexyz en wil ook boekwinkel De Slegte overnemen. De twee gaan door de fusie waarschijnlijk panden delen.

De nieuwe eigenaar van Selexyz werkt aan een doorstart in combinatie met de winkels van De Slegte. Dat zegt bewindvoerder Jan Dingemans van Selexyz maandag in NRC Handelsblad.

Afgelopen vrijdag besloot de rechtbank dat de 16 Selexyz-winkels voor 3,5 miljoen gekocht mogen worden door ProCures.

Dingemans verwacht dat de formele verkoop morgen aan het eind van de ochtend rond is.

De investeerder werkt nog aan een overname van De Slegte, aldus NRC. Die keten heeft 18 zaken in Nederland. Onderhandelingen over de fusie van beide ketens begonnen vorige week al.

Bekende zaken

Tot de keten boekwinkels van Selexyz horen bekende zaken als Dominicanen in Maastricht, Scheltema in Amsterdam, Donner in Rotterdam en Broese in Utrecht. ”Stuk voor stuk magnifieke winkels, die door veel mensen als cultureel erfgoed worden beschouwd”, aldus Dingemans eerder.

De huur van die winkels op A-locaties is echter behoorlijk hoog. Door samenvoeging van winkels in één pand zou de huur volgens ProCures met een kwart dalen, tot 9,6 miljoen euro per jaar.

Dat samen met het snijden in personeel kan jaarlijks zo’n 6 miljoen euro bezuiniging opleveren, zo schreef het AD zaterdag.

Breed assortiment

Beide ketens hebben te lijden door de economische crisis en door concurrentie van webwinkels als bol.com en het Amerikaanse amazon.com. Ook Selexyz beschikt overigens over een webwinkel.

Volgens NRC ziet ProCures een oplossing in de combinatie van het brede assortiment van Selexyz en de tweedehands- en ramsjboeken van familiebedrijf De Slegte.

De schuld van het noodlijdende Selexyz bedraagt 15 tot 18 miljoen euro. Er waren ook nog andere marktpartijen die belangstelling hadden in een overname.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.