Ruzie tussen Bol.com en CB over extra dividend

Bol.com heeft het Centraal Boekhuis voor de rechter gedaagd, dat meldt De Volkskrant vandaag. Volgens de krant is Bol.com het niet eens met de manier waarop het Centraal Boekhuis het dividend onder haar leden verdeeld. Bol.com wilde via de rechter zorgen dat een voorgenomen winstdeling niet kon doorgaan.

Het Centraal Boekhuis heeft de afgelopen twee jaar een deel van haar reserves uitgekeerd als extra dividend. In totaal ging het om iets meer dan € 37,5 miljoen. Dit bedrag werd verdeeld onder uitgevers (60%) en boekhandelaren (40%). Die verhouding vecht de online boekverkoper niet aan. Wel het stukje van die 40% dat de Blauwe Boekverkoper krijgt.

Ancieniteit

Bij het bepalen van het aandeel dat een boekverkoper ontvangt wordt gekeken naar de omzet en het aantal jaren dat iemand lid is. Bol.com vindt het onredelijk dat het aantal orders maar voor 25% meeweegt, terwijl 75% gewicht wordt toegekend aan hoe lang iemand lid is van het Centraal Beheer. Bol.com, een relatieve nieuwkomer, ontvangt hierdoor naar eigen zeggen te weinig. Voorstanders geven aan dat het logisch is, omdat de reserves zijn opgebouwd over een groot aantal jaren (bijna anderhalve eeuw). Het zou dus niet eerlijk zijn als een nieuwkomer er met een groot deel van de koek vandoor gaat.

Algemene Ledenvergadering

De rechter moest uitspraak doen over het voornemen om volgens deze methodiek te gaan winstdelen. Bol.com hoopte op uitstel van de Algemene Ledenvergadering (ALV), om dit als drukmiddel te gebruiken voor een gunstigere verdeelsleutel. De rechter ging hiermee echter niet akkoord en de ALV heeft inmiddels plaatsgevonden. Daarbij is de verdeelsleutel goedgekeurd. Bol.com zag op de ALV af van haar spreekrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.