Rob Ruggenberg overleden

Jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg is overleden, dat meldt uitgever Querido. De Nederlandse auteur stierf in Antwerpen op 73-jarige leeftijd.

Tot 2006 was Ruggenberg journalist bij een aantal dagbladen, maar in 2006 besloot hij zich toe te leggen op het schrijven van historische avonturenromans voor jongeren. 2006 Was ook het jaar waarin hij debuteerde met het boek “Het verraad van Waterdunen”, een avonturenverhaal ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, met diverse historische feiten over Nederlandse kindslaven in het Spaanse leger. Ruggenberg ontving voor dit boek een nominatie voor de Thea Beckmanprijs voor de beste historische jeugdroman. Helaas greep hij net naast deze prijs.

Ruggenberg en Beckmannprijs: goede bekenden

9 jaar later nomineerde de jongerenjury van de Thea Beckmanprijs zijn boek “De boogschutter van Hirado” voor de Jonge Beckman. Dit boek ging over de vroege periode van de VOC in het Japan van eind 17e eeuw. Dit keer ontving hij de prijs wel.

Een ander boek van zijn hand “Haaieneiland“, werd in 2017 bekroond met zowel de Thea Beckmanprijs als de Jonge Beckman. Een unicum, want het was nooit eerder voorgekomen dat de jongerenjury en de volwassenenjury tot dezelfde conclusie kwamen. Ruggenberg was vooral dankbaar voor het oordeel van de jongerenjury: “Zij zijn immers degenen voor wie ik schrijf, degenen die ik mee wil nemen op avontuur.” 

In datzelfde jaar verscheen zijn meest recente boek: “Piratenzoon“. Ruggenberg rondde afgelopen week nog zijn nieuwste boek af, dat volgens uitgever Querido volgend jaar zal verschijnen. De titel: “Offerkind“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.