Polare in Surseance

Boekhandelketen Polare vraagt dinsdag uitstel van betaling aan. De twintig Nederlandse winkels blijven in ieder geval tot die dag gesloten. Dat hebben de Polare-commissarissen Cor Molenaar en Carel Bikkers vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt. Het bedrijf was de afgelopen weken in gesprek met ABN Amro, ING en het Centraal Boekhuis (CB). De twee banken gaan akkoord met het door Polare voorgestelde reddingsplan, maar het CB haakt af.

Met het uitstel van betaling worden de problemen voor de boekenketen alleen maar groter. De huurcontracten die Polare nu nog heeft voor zijn winkelpanden, kunnen door de verhuurder worden opgezegd. Zodra Polare failliet gaat, wordt dat risico nog veel groter. ‘Dan is er geen houden meer aan’, zegt Bikkers. ‘Dan gaan die winkels naar de partijen die er het meeste voor betalen, en dat zijn niet boekenverkopers.’

Polare, een samenvoeging van Selexyz en De Slegte, raakte onlangs in moeilijkheden. Nadat het Centraal Boekhuis (CB) de leveringen staakte, gingen op 28 januari de alle 20 Nederlandse Polare-winkels ‘tijdelijk’ dicht. Nu, bijna twee weken later, is er nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van de boekhandelketen.

Het was al langer bekend dat Polare in grote financiële problemen verkeert. Investeringsmaatschappij ProCures kocht in 2012 voor 3,5 miljoen euro de Selexyz-winkels. Bij die gelegenheid schrapte CB een flink deel van zijn vorderingen op Selexyz. Daarna volgde een fusie met De Slegte. De schuld van het bedrijf liep snel op, van 7,7 miljoen tot 12,8 miljoen euro.

Vorige week zei Polare-commissaris Cor Molenaar nog dat de problemen rondom Polare ‘bijna opgelost’ waren. Hij benadrukte toen ook dat van faillissement geen sprake was.

Bron: AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.