Polare: de een zijn dood…

Polare boekhandel geslotenBoekenwinkels die zijn gevestigd in ‘Polare-steden’ varen wel bij de ellende van Polare, zo blijkt uit een bericht van NRC. De krant baseert zich hierbij op “Boekblad”. Volgens deze bron draaien boekhandels in steden waar Polare gevestigd is fors meer omzet en moeten ze meer personeel inzetten.

De Haagse boekhandel Van Stockum kende de zaterdag die volgde op de sluiting van Polare, op 13 januari, een omzetstijging van 63 procent. Het inzetten van extra personeel is volgens een winkelmanager van Van Stockum noodzakelijk. In de Groningse boekhandel Godert Walter zijn de omzetstijgingen minder fors, maar nog altijd significant; 20% stijging. Hijman Ongerijmd in Arnhem rapporteert een omzet die 50% hoger dan normaal is en heeft zelfs twee nieuwe mensen in dienst genomen. Mocht Polare definitief uit Arnhem verdwijnen, zal dat volgens de eigenaar van Hijman Ongerijmd grote gevolgen hebben. Er zal veel meer capaciteit nodig zijn, waardoor de eigenaar zich gedwongen zal voelen te verhuizen naar een grote pand in Arnhem.

Doorstart zinloos?

Als we Hans Wansink, van de Opinieredactie van De Volkskrant mogen geloven mag Ongerijmd alvast gaan speuren naar een nieuw pand. Wansink concludeert namelijk dat een doorstart van Polare zinloos is. Hij wijst hierbij op de € 21 miljoen euro schuld, waarvan € 10 miljoen aan het Centraal Boekhuis (CB). Het CB heeft al aangegeven geen vertrouwen in het management van Polare te hebben. Ook de eigenaar van Polare, Procures, ziet de keten schijnbaar niet zitten, aangezien ze het boekhandelbedrijf willen verkopen.

Ontmoetingsplaats voor liefhebbers

De ondergang van Polare spreekt tot de verbeelding omdat het gaat om een keten met boekhandels op toplocaties in de grote (universiteits)steden van Nederland en België. Die boekhandels stonden bekend als Broese in Utrecht, Donner in Rotterdam, Scholtens in Groningen, Kooyker in Leiden of Scheltema in Amsterdam. Ze waren een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van cultuur en kennis. Dat gold ook voor de filialen van ramsj- en tweedehandsketen De Slegte.

Wansink vraagt zich hardop af of het businessmodel van een totaalboekhandel van 3000 m2 wel levensvatbaar is en spreekt de hoop uit dat de winkels van Polare, in ieder geval voor een deel, weer worden teruggebracht naar het concept van Broese en Donner.

Maarten Asscher, directeur van Athenaeum Boekhandel, denkt van niet. Zijn conclusie luidt: ‘In een land waar zoveel mensen lezen en zoveel interessante boeken worden geschreven, moeten alle tussenpersonen hun meerwaarde bewijzen. Slagen ze daar niet in, dan werkt de boekenmarkt als ieder andere markt: wie zijn schulden niet kan betalen, ligt eruit‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.