Poëzieweek niet te vergelijken

Tijdens de Poëzieweek 2013, die in Nederland en Vlaanderen werd gehouden van donderdag 31 januari tot en met woensdag 6 februari, is er in Nederland bijna drie keer zoveel poëzie verkocht als in een gemiddelde week. In Vlaanderen was dat bijna tweeënhalf keer zoveel. “Mi have een droom“, de bundeling van gedichten die Ramsey Nasr schreef als Dichter des Vaderlands, ging tijdens de Week het meest over de toonbank.

Poëzieweek niet te vergelijken

Omdat de Poëzieweek dit jaar voor het eerst plaatshad, valt er geen vergelijk te maken met 2012. In dat jaar liet week 5 wel een verdubbeling in omzet en afzet zien binnen het poëziegenre: in deze week lagen de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, de bekendmaking van de VSB Poëzieprijs en Gedichtendag. De week na de extra aandacht voor poëzie zakte het verkoopcijfer van het genre weer terug naar het oude niveau. De stijging in 2013 was dus niet alleen sterker, maar hield ook langer aan.

De bestverkochte poëziebundel tijdens de Poëzieweek was Ramsey Nasr, “Mi have een droom”. De tweede plaats in de Top 10 is eveneens voor Nasr (“Dichter draagt voor”) en op drie staat “Gedichten 1991-2012” van Anna Enquist. De kersverse winnares van de VSB Poëzieprijs Esther Naomi Perquin bezet met “Celinspecties” de zesde plaats.

Poëzie Top 10 tijdens Poëzieweek 2013 in Nederland

1.Ramsey Nasr – Mi have een droom
2.Ramsey Nasr – Dichter draagt voor
3.Anna Enquist – Gedichten 1991-2012
4.De 100 beste gedichten – gekozen door Saskia Stuiveling voor de VSB poëzieprijs 2013
5.Wislawa Szymborska – Zo is het genoeg
6.Ester Naomi Perquin – Celinspecties
7.Jean Pierre Rawie – De tijd vliegt, maar de dagen gaan te traag
8.Menno Wigman – Mijn naam is legioen
9.Toyo Shibata – Geef de moed niet op
10.Hugo Claus – Je buik van pimpelmees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.