PISA: Leesvaardigheid jongeren keldert

Nederland een kenniseconomie? Niet echt. Want de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren keldert. Dat blijkt uit het meest recente PISA-onderzoek.

Voor het PISA onderzoek worden de prestaties van 15-jarigen uit de 37 rijke landen die lid zijn van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) met elkaar verlegen.

De leesvaardigheid keldert niet alleen, de score is nu ook op een all-time-low belandt.

Ook andere landen doen het slechter wanneer het gaat om leesvaardigheid van jongeren, maar Nederland verliest 18 punten. Dat is de hoogste daling van alle landen. En ondertussen neemt ook nog eens de ongelijkheid in het onderwijssysteem toe. Daardoor gaan vooral de zwakkere lezers in ons land erg achteruit.

Zoals op de afbeelding te zien is, dalen de Nederlandse scores ook op de exacte vakken, maar de curve van de leesvaardigheid doet denken aan een baksteen die van het dak gegooid wordt.

Wat betekent dat nu, die lagere leesvaardigheid? Als je een tekst van gemiddeld niveau voorlegt, van een gemiddelde lengte, kan 76% van de 15-jarigen de kernboodschap er nog uit halen. Dat is iets minder dan het OESO-gemiddelde van 76%.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is bezorgd over de dalende leesvaardigheid van jongeren. Hendrik de Moel, bestuurder van de AOb verwacht dat het alleen nog maar bergafwaarts gaat: “De vijftienjarigen die nu deze matige scores laten zien, zijn gemiddeld drie jaar geleden begonnen op een middelbare school. De lerarentekorten in het basisonderwijs waren toen nog niet zo ernstig als vandaag. (…) Nederlands is nu nog geen tekortvak, maar het is voor scholen toch al niet makkelijk om voor dit vak goede docenten te vinden. Ook hier zullen de problemen toenemen, gezien de dalende interesse voor lerarenopleidingen en voor de studie Nederlands op universiteiten.”

Liefde voor lezen wisselt sterk

Jongeren zijn niet alleen slechter in lezen, maar ze vinden het ook steeds minder leuk. 60% Van de Nederlandse jongeren zegt alleen te lezen als het echt moet, bijvoorbeeld om informatie te vinden of omdat het een schoolopdracht betreft. Ongeveer 1 op de 5 jongeren beschouwt lezen, en dan vooral YA, als hobby. Meisjes vinden het trouwens leuker om een boek open te slaan dan jongens.

Hoopgevend is echter wel dat leerlingen in het basisonderwijs lezen juist leuker zijn gaan vinden.

Over Nieuwsredactie

Dit is een gedeelde account waarop redactieleden nieuwsberichten kunnen delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.