Onrust binnen Atlas-Contact

Nederlandse schrijvers maken zich ongerust. Uitgeefconcern VBK voert op het moment allerlei veranderingen door bij haar onderdelen. De personeelsleden van een van die onderdelen, Atlas-Contact, wilden met een brief wat rust creëren. Dat meldde NRC enkele dagen geleden.

In de brief zouden de uitgevers hebben benadrukt dat de uitgeverij weliswaar niet meer onafhankelijk is, maar dat er wel weer rust in de tent is. Die rust is nodig, omdat Atlas Contact met lede ogen moest aanzien dat auteurs hun heil elders zochten. NRC ondervroeg auteurs over deze brief en kreeg als antwoord dat de schrijvers zich niet gerustgesteld voelen. Sterker nog, de brief lijkt averechts uitgepakt te hebben.

Ondergeschikt

Het hele probleem ontstond eerder dit jaar. Uitgeefdirecteur Mizzie van der Pluijm zou hebben geprotesteert over de machtsverhoudingen binnen VBK. Volgens haar zouden de verhoudingen ertoe leiden dat het uitgeefbeleid van Atlas Contact ondergeschikt zou worden aan andere belangen. Daarmee zou de kwaliteit van Atlas-Contact, waar ook wij bijzonder fan van zijn, onder druk komen te staan.

VBK bood haar vervolgens een kans om Atlas-Contact over te nemen. Hier is serieus naar gekeken, maar de onderhandelingen liepen op niets uit. Van der Pluijm vertelde dat de prijs die VBK wilde ontvangen ver boven de gangbare marktprijs lag. Miljoenen te hoog.

Vertrouwen komt te voet…

In de brief schrijft Atlas-Contact dat er inmiddels veranderingen zijn doorgevoerd die de onderliggende problemen hebben aangepast. Er is een schrijversstatuut geformuleerd en een Raad van Advies samengesteld. Ook zijn de stemverhoudingen aangepast.

Geert Mak is een van de schrijvers die kritisch is op de nieuwe verhoudingen binnen VBK

De brief heeft er echter niet toe geleid dat het vertrouwen terug is. Volgens Van der Pluijm is de brief “een paniekreactie (..) op het aangekondigde vertrek van Rianne Blaakmeer, die nu commercieel directeur van Atlas Contact is.”

NRC haalt ook Geert Mak aan. Mak was betrokken bij het onderzoek naar de management-buyout waarbij Pluijm Atlas-Contact zou overnemen: “Ze kunnen nu in de brief wel stellen dat de zorgen met de top voorbij zijn, maar dat is niet zo. Aan de top van het concern zijn gewoon de cowboys aangesteld waar we vraagtekens bij hadden.”

Het grote pijnpunt ligt natuurlijk bij het feit dat drie van de vijf leden van het management van VBK niet uit het uitgeefvak komen. Maarten Asscher, directeur van Athenaeum Boekhandel: “Het oorspronkelijk probleem, namelijk dat bijna de helft van het concern in handen blijft van mensen die een andere kijk hebben op een literaire uitgeverij is zorgelijk, omdat literaire auteurs het niet uitsluitend moeten hebben van digitalisering, maar van een veel bredere innovatie van de culturele kant van een uitgeverij.”

Ondertussen wordt er binnen VBK nog volop met poppetjes geschoven. Hoewel de schrijversstatuten stellen dat dit in overleg met auteurs moet gebeuren, is er geen inspraak geweest. Ook dat zal de rust waarschijnlijk niet bevorderen. Mak: “We zijn bepaald nog niet uitgepraat met de top van het concern.”

Bron

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.