Online tentoonstelling H. Marsman

Het Literatuurmuseum lanceert een online tentoonstelling die geheel gewijd is aan H. Marsman. Deze dichter kennen de meesten van ons vooral dankzij de strofe: Denkend aan Holland….”

Literatuurmuseum.nl lanceert een online tentoonstelling gewijd aan H. Marsman, getiteld “Dichter van en stervende tijd”. Duik in het leven en werk van de dichter van klassiek geworden regels als “Denkend aan Holland / zie ik brede rivieren / traag door oneindig laagland gaan” en ontdek hoe actueel Marsman nog altijd is. De expo neemt je mee in Marsmans existentiële strijd en zijn zoektocht naar het antwoord op die eeuwige vraag: ‘wat is de zin van het leven?’

In het rijk geïllustreerde verhaal “Dichter van een stervende tijd” wordt de ontwikkeling van de levenshouding van Hendrik Marsman (1899-1940) gevolgd in de turbulente jaren twintig van de vorige eeuw. Zijn contacten met expressionistische en vitalistische (beeldend) kunstenaars en dichters.

Zijn fascinatie voor de daadkracht van het fascisme. Zijn tijdelijke dwepen met het katholicisme vanwege de strakke hiërarchische structuur die hem het ‘bezielde verband’ moest bieden, waar hij zo naar zocht. Zijn opvattingen worden in dit verhaal uiteengezet aan de hand van de indringende vriendschappen van Marsman met beeldend kunstenaar en agitator Erich Wichman en essayist en dichter Gerard Bruning.

In de jaren dertig nam hij afstand van deze stromingen. Zijn zoektocht naar een verbinding met het verleden, die de tegenwoordige tijd verlicht, mondde uit in Marsmans klassieke meesterwerk Tempel en kruis. In deze vlak voor zijn dood in 1940 verschenen bundel combineerde hij de elementen uit zijn eigen leven met motieven uit de eeuwenlange westerse cultuur.

Net als de gedichten van tijdgenoot J. Slauerhoff worden die van Marsman nog altijd gelezen, ook door een jonger publiek. Zijn poëzie is direct, beroert het hart, heeft een enorme zeggingskracht en blijft ook tachtig jaar na zijn dood actueel. In 2015 bracht de black metal band Terzij de Horde een cd uit gebaseerd op de poëzie van Marsman. Eén van de bandleden zei: “Marsman brengt je de kans om een grens over te gaan, de wereld in te trekken en je los te wrikken van elke levensbeperking.”

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.