Meer bezoekers bibliotheken, maar (veel) minder boeken uitgeleend

Nederlandse bibliotheken trokken in 2018 meer bezoekers dan in 2017. Dat meldt de Koninklijke Bibliotheek in een jubelend bericht. Maar als je de cijfers beter bekijkt komt een ander beeld naar voren.

Infographic-bibliotheken-2018
Bron: KB

62,6 miljoen. Dat is het aantal bezoekers dat Nederlandse bibliotheken in 2018 mochten verwelkomen. Een fors aantal bezoekers, en 5% meer dan in 2017. Dat meldt de Koninklijke Bibliotheek (KB) in een persbericht.

Volgens de Koninklijke Bibliotheek is de openbare bieb al lang niet meer een plek waar je alleen maar boeken (of strips, cd’s, etc.) kunt lenen. De rol is breder geworden. De KB noemt dit “brede maatschappelijke bibliotheken”, die steeds meer de nadruk leggen op programmering.

Door het organiseren van events proberen bibliotheken beter te voldoen aan hun wettelijke taak “om bi jte dragen aan de persoonlijke ontwikkeling en verbetering van de maatschappelijke kansen van het algemeen publiek”.

Traditionele taak bibliotheken verliest terrein

Natuurlijk spelen de boeken in de kast hierbij nog steeds een belangrijke rol, maar die rol neemt wel af. Zowel de grootte van de fysieke collectie (het aantal boeken) als het aantal leden en uitleningen neemt jaar op jaar steeds verder af. Zo is de totale collectie afgenomen van 31.323.000 (in 2010) naar 24.252.000 (2018), dit is een daling van 22,4%.

Het aantal leden van de bibliotheken daalde in die periode van 3.996.000 naar 3.635.000 (een min 9%) van terwijl het aantal uitleningen met 33,5% (naar 66.537.000 in 2018) daalde. Aangezien de daling van het aantal uitleningen veel sneller daalt dan het aantal leden, is duidelijk dat bieb-leden ook steeds minder boeken lenen.

Publieksgroei vooral door evenementen

De groei in bezoekers zit hem dus vooral in het publiek van andere evenementen. De rol van de bieb is er daarbij vooral een als “ontmoetings-, studie- en werkplaats”. De bieb heeft die rol serieus genomen, in 2018 zijn ruim 200.000 evenementen georganiseerd.

Opgesplitst gaan deze evenementen over:
– Educatie en ontwikkeling (43%)
– Leesbevordering en literatuur (33%)
– Kennis en informatie (13%)
– Kunst en cultuur (7%)
– Debat (4%)

Door de evenementen neemt het aantal bezoeken aan de bibliotheek toe. Maar, dit soort evenementen hadden ook elders kunnen plaatsvinden.

Voor de echte boekenliefhebber zijn de cijfers dus reden tot droefheid, want inderdaad… er zijn steeds meer mensen die om de klassieke redenen naar de bibliotheek gaan.

Meer cijfers over de bibliotheek bekijken? Dat kan op de site van het CBS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.