Martin Bril overleden

Martin Bril

Vandaag is bekend gemaakt dat schrijver Martin Bril op woensdag 21 april 2009 is overleden. Martin Bril heeft de leeftijd van 49 jaar bereikt.

Geboren op 21 oktober 1959 groeide Bril op in Dieren, Drachten en ‘t Harde. Het protestantisme speelde een belangrijke rol in zijn opvoeding. In 1978 studeerde Martin Bri filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie heeft hij echter nooit afgemaakt, aangezien hij meer liefde voor het schrijven voelde. Zo volgde hij lessen scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie, en schreef hij in Groningen in een studentenblad.

Gedurende zijn leven bracht Martin Bril een enorme lijst aan publicaties voort, waaronder “Voor de Wind”, zijn eerste boek dat in 1990 uitkwam. Daarnaast schreef Bril als freelancer voor kranten zoals Het Parool, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Als freelancer heeft Martin Bril, naar verluidt, ook een nieuw woord in de Dikke Van Dale geschreven: rokjesdag. Deze dag, halverwege april, is de mythische dag waarop een groot deel van de vrouwen uit Nederland voor het eerst dat jaar een rok draagt: het begin van het echte voorjaar.

Begin dit jaar nog, ontving Martin Bril de Max Pam Oeuvre Prijs. daarna ontving hij voor het boek “De kleine keizer” de Bob den Uyl-prijs. Deze had op 21 april, de dag voor zijn dood, aan hem uitgereikt moeten worden.

Martin Bril is overleden aan slokdarmkanker.


Lees het werk van Martin Bril zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.