Libris Geschiedenis Prijs voor Dik van der Meulen

Dik van der Meulen heeft met zijn biografie “Koning Willem III, 1817-1890” de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen, de prijs voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Dat is zojuist in radioprogramma OVT bekendgemaakt.

Willem III kreeg door woede uitbarstingen, geldverspilling, wreedheid, naaktloperij, totale gekte en buitenechtelijke relaties de bijnaam “Koning Gorilla“. En het zijn geen “kwaadaardige fabeltjes”, schreef Rene van Stipriaan naar aanleiding van Van der Meulens biografie in NRC Handelsblad:

Van der Meulens biografie is volgens Van Stipriaan “vooral waardevol vanwege deze inkijkjes in het rommelige en onvoorspelbaar functionerende politieke bedrijf in een snel moderniserend Nederland”:

“Willem groeide ondertussen langzaam in zijn rol van hoeder van de natie. Door zijn vaderlijke optreden bij een aantal watersnoodrampen werd hij bij het gewone volk zelfs zeer populair. De pers pakte er breed mee uit.”

Opvolgers Martin Bossenbroek

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.

Ook genomineerd voor de prijs waren: Bas von Benda-Beckmann met “De Velser-Affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis”; Hans Daalder en Jelle Gaemers met “Premier en elder statesman. Willem Drees. De jaren 1948-1988”; Sandra Langereis met “De woordenaar. Christofel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever” en Annejet van der Zijl met “Gerard Heineken. De man, de stad en het bier”.

Vorig jaar won Martin Bossenbroek de Libris Geschiedenis Prijs met “De Boerenoorlog”.


Lees “Koning Willem III, 1817-1890”  zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.