Leiden problemen Jeugdzorg tot kaalslag bibliotheken?

Misschien is het je bekend: in 2015 is de Jeugdzorg (samen met andere zorgvormen) gedecentraliseerd. Voortaan was niet de provincie, maar de gemeente verantwoordelijk voor de zorg aan jongeren met problemen. Dat zou efficiënter zijn, was het verhaal, want gemeenten weten beter wat er speelt. Dus werd er ook gelijk gesneden in het budget.

Helaas blijken gemeenten inderdaad beter te weten wat er speelt. Gevolg: veel meer problemen worden gesignaleerd, waardoor er steeds geld bij moet. En gemeenten weten niet waar ze dat vandaan moeten halen. Dus korten ze andere budgetten. Zoals die van de lokale bibliotheken.

Actualiteitenprogramma 1Vandaag weet te melden dat er nu al 30 bibliotheken dreigen te verdwijnen omdat er geen geld is. Zoals de bibliotheek van Amerongen, die voor veel mensen een belangrijke rol speelt. Veel biebleden komen wekelijks langs voor hun nieuwe dosis leesvoer. De directeur van die bieb, Mariet Wolterbeek, noemt de bibliotheek van groot belang: “Mensen komen hier samen. We organiseren workshops, lezingen en helpen mensen bijvoorbeeld met het invullen van hun belastingformulieren.”

Amerongen is niet de enige bibliotheek in de gemeente. Ook in Maarn, net als Amerongen gelegen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, moet de bieb waarschijnlijk de deuren sluiten, omdat de gemeente heeft gezegd dat ze de huur maar moeten opzeggen. Wolterbeek: “We hebben straks boeken en personeel, maar geen dak boven ons hoofd”.

Volgens de Vereniging van Openbare Bibliotheken is er al 12% bezuinigd op de budgetten voor bibliotheken in Nederland. Daardoor hebben bibliotheken het moeilijk, heel moeilijk. 30 staan er op omvallen.

Dramatisch voor taalniveau

Dat bibliotheken sluiten heeft grote gevolgen voor de toekomst van kinderen. Onderzoek toont aan dat het taalniveau van regelmatige bieb-gangers beduidend hoger is dan kinderen die nooit een bieb van binnen zien. En een taalachterstand op jonge leeftijd haal je eigenlijk nooit meer in. Wolterbeek: “De samenleving wordt complexer, van mensen wordt zelfredzaamheid verwacht maar dan moet je mensen wel laagdrempelig de gelegenheid geven om die vaardigheden op te doen. Laaggeletterdheid is een hardnekkig probleem. Het leidt tot minder inkomen, minder gezondheid. Allemaal achterstanden, dat moeten we niet willen.”

Ook scholen komen met grote regelmaat in de bibliotheek. Als deze wegvalt, missen ze een belangrijk instrument om kinderen taal- en leesvaardigheid bij te brengen. Ook het prikkelen van de fantasie, weliswaar geen officiele meeteenheid voor onderwijs, zal een stuk minder gebeuren, waardoor de creativiteit minder tot ontplooiing komt.

Zie de reportage van 1Vandaag hieronder.

Bron: 1Vandaag

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.