Leesstimulans op basisscholen

HENGELO,–De Stichting Lezen, Uitgeverij Malmberg en Uitgeverij Zwijsen grijpen het begin van het komende schooljaar aan als een mooi moment om een actie te ondernemen om kinderen te stimuleren thuis te lezen. Kinderen die ook thuis lezen, krijgen meer plezier in lezen en zijn leesvaardiger. Dit vertaalt zich in betere leerprestaties, aldus de betrokken organisaties. De kinderen begrijpen teksten beter, werken geconcentreerder, pikken zaken sneller op en stellen vragen.

Alle basisscholen in Nederland ontvangen in de eerste schoolweek een doos met folders waarin Malmberg en Zwijsen hun boekenpakketten presenteren. Die folders worden uitgedeeld aan alle leerlingen. Per regio (Noord, Zuid en Midden) wordt één school uitgekozen waar de folders op een speciale, feestelijke manier worden uitgedeeld op de eerste of tweede schooldag en waar kinderboekenschrijver Hans Kuyper diezelfde dag de school zal bezoeken om voor te lezen uit eigen werk en aan alle kinderen en hun ouders te vertellen waarom (voor)lezen zo leuk is.

De initiatiefnemers hebben ook een prijs in het leven geroepen, de Boekenprikkel, om basisscholen te belonen die een leuk, innovatief en structureel idee hebben om leerlingen te stimuleren om thuis te lezen. De Boekenprikkel wordt uitgeloofd als extra prijs bij de Nationale Onderwijsprijs. Meer informatie hierover is te vinden op www.boekenprikkel.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.