Jules Deelder(75), Rotterdammer en dichter, overleden

Jules Deelder, de markante dichter uit Rotterdam, is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was korte tijd ziek.

Jules Deelder verkreeg grote bekendheid als de man die altijd zwarte kleding en een zonnebril droeg. Deelder was een echte kunstenaar: markant, een vlotte babbel en soms niet te begrijpen. In Rotterdam, zijn stad, stond hij ook bekend als de nachtburgemeester. Hij kreeg deze eretitel voor zijn onvermoeibare inzet voor het avond- en nachtleven van de stad.

Jules Deelder “Echt Rotterdams Erfgoed”.

Het nachtburgemeesterschap was niet de enige eretitel die Deelder kreeg. Hij ontving zelfs uit handen van de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, een plaquette om te vieren dat het Museum Rotterdam hem had uitgeroepen tot Echt Rotterdams Erfgoed. Voetbalclub Sparta eerde hem door hem “lid van verdienste” te maken.

Behalve dichter, was Deelder ook Jazz-liefhebber en muzikant. In november van dit jaar vierde Deelder in De Doelen zijn 75e verjaardag. Ter ere van die gelegenheid trad hij op (als muzikant) met een aantal grote namen uit de Jazz-wereld, zoals Hans en Candy Dulfer, Boris van der Lek, John Engels en Benjamin Herman.

Een gedicht ter herinnering aan Jules Deelder

Toen het bericht dat Deelder overleden was me bereikte, leek het me passend een gedicht van zijn hand te citeren. De familie van Jules Deelder had hetzelfde idee, en koos het volgende gedicht uit:

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.