Jan Terlouw Boekenweekessayist 2018

Afb: CPNB

Jan Terlouw, oud-politicus, schrijver en (dat wist ik nog niet) natuurkundige mag het Boekenweekessay 2018 gaan schrijven.Dat jaar heeft de Boekenweek het thema “Natuur”. Van 10 tot 18 maart zullen boeken rondom dit thema extra aandacht krijgt. Terlouw is trots:  “Ik ben vereerd met deze bijzondere taak. De natuur, daar horen we bij, daar dragen we mede verantwoordelijkheid voor, die moet in al zijn rijkdom worden bewaard voor hen die na ons komen. Een breed toegankelijk essay kan daarbij helpen. Ik waardeer het zeer dat de CPNB de mogelijkheid daarvoor opent en ik ga proberen daar optimaal gebruik van te maken.”

Een essay over dit onderwerp past natuurlijk ook perfect binnen het ouvre van Terlouw, die we kennen van de serie Kinderen van Moeder Aarde, of meer recent van het Hebzuchtgas en het befaamde “touwtje uit de brievenbus” bij DWDD. Daarnaast schreef hij bekende jeugdboeken als “Koning van Katoren“, “Oorlogswinter” en “Briefgeheim“.

Niet het Boekenweekgeschenk

Het boekenweekessay is iets anders dan het (bekendere) Boekenweekgeschenk. Dat laatste is een boek dat je cadeau krijgt wanneer je in de Boekenweek een boek in de boekhandel koopt. Wordt het essay dit jaar geschreven door een eminence grise als Terlouw (geboren in 1931), het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door een “snotneus”.

Alles is natuur

Zoals gezegd is “natuur” het thema van de Boekenweek 2018. Volgens CPNB is “alles wat we doen natuur”. Deze regel uit een gedicht van Leo Vroman is dan ook het motto. De CPNB stelt dat natuur zoveel meer is dan plantjes en beestjes. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee. Terug te vinden in de hedendaagse literatuur: “Grip” (Stephan Enter), “Leven van Pi” (Yann Martel) en in “Zeitoun” (Dave Eggers). Maar ook in klassiekers als “Nooit meer slapen” (W.F.Th. Hermans), “Robinson Crusoe” (Daniel Defoe) en “Moby Dick” (Herman Melville) speelt natuur een centrale rol.

Ging het bij deze boeken over de strijd tegen de elementen, andere boeken gaan over de pogingen de natuur te beschermen: “Solar” (Ian McEwan) en “Smeltend ijs” (Ilja Trojanow) zijn literaire verhalen over bedreiging van natuur en klimaat.

De typische Hollandse landschappen spelen een literaire hoofdrol in “Natuurdagboek” (Nescio) en “Boven is het stil” (Gerbrand Bakker). En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: “Dagboek van een Poes” (Remco Campert), “De Ruiter” (Jan van Mersbergen) en “De verwarde cavia” (Paulien Cornelisse). Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”. Daar zullen volgend jaar in de Boekenweek de boekhandel en bibliotheek bij komen.

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

5 reacties

  1. Dit is pas goed nieuws! Ik ben erg fan van Jan Terlouw en ga zeker proberen om het hier in Uruguay te krijgen. Ik mis het hebben van boeken hier ontzettend. Natuurlijk lees ik wel op mijn e-book maar dat is niet mijn eerste keus.
    Wat een heerlijke website en ik ga nog even verder rondstruinen hier. Wanneer komt jouw boek uit? 😉

  2. Leuk! Ik wist niet dat er ook een essay werd geschreven voor de Boekenweek, maar ben benieuwd!

  3. Had eerst gelezen dzt je niet wist dat hij een schrijver was ?. Zou een beetje vreeld geweest zijn.

    • Ja, voor iemand die zich als boekenwurm ziet, opgegroeid is met Nederlandse jeugdboeken zou het inderdaad best raar zijn niet te weten dat Terlouw ooit wat geschreven heeft 🙂

  4. Leuk! Ik wist helemaal niet dat er een essay werd geschreven voor de Boekenweek. Jan Terlouw is altijd goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.