Günter Grass (87) overleden

Günter Grass (87) overleden

Günter Grass, de Duitse schrijver van onder meer “De Box”  is overleden. Duitse media melden dat maandagochtend 13 april Grass overleed in een kliniek in de Duitse stad Lübeck. Grass, die in 1999 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving, wordt gezien als één van de belangrijkste schrijvers uit de Duitse literatuur.

Zijn schrijverscarriére begon met “Die Blechtrommel” waarmee hij in 1959 doorbrak. Hij maakte deel uit van de Gruppe 47, een schrijverscollectief.

De auteur was niet helemaal onomstreden. Vooral zijn bekentenis uit 2006 dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Waffen SS had gediend leidde tot verhitte discussies. Tot die ontboezeming werd hij in het Duitsland van na 1945 gezien als het morele geweten van de natie.

Ook zijn standpunt inzake Israël leidde tot de nodige reuring. In 2012 werd een gedicht van zijn hand gepubliceerd in de Süddeutsche Zeitung. In dit gedicht, met de titel “Was Gesagt werden muss” (Wat gezegd moet worden) noemt hij Israël en het nucleare arsenaal van dat land een gevaar voor de wereldvrede. Duitse media en politici distantieerden zich openlijk van Grass en deze mening.

Lees het werk van Günter Grass zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.