Gerrit Komrij (68) overleden

Op 68-jarige leeftijd is Gerrit Komrij, de Dichter des Vaderlands (2000-2004), overleden. Dat maakte een woordvoerder van uitgeverij De Bezige Bij vandaag, mede namens de familie bekend.  Komrij lag korte tijd in het ziekenhuis, de aard van zijn klachten is niet bekendgemaakt.

“We verliezen in hem een belangrijk dichter, een veelzijdig schrijver en vertaler, een groot stilist, een scherp polemist en bovenal een lieve vriend. Hij was een inspirator voor generaties dichters, schrijvers en jonge hemelbestormers, en zal dat blijven”, zo laat de uitgeverij in haar bekendmaking weten.

Gerrit Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944) debuteerde in 1968 met de poëziebundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten, die meteen de aandacht trok door de oneigentijdse vaste vorm en de grillige humor. Hij zou zijn dichterschap altijd trouw blijven. In totaal publiceerde hij zo’n vijftien bundels, verzameld onder de titel Alle gedichten tot gisteren (2004). De bundel Boemerang had hij op zijn bureau in Portugal klaargelegd om te voltooien en zal dit najaar postuum verschijnen.

Hij was een gedreven criticus en televisierecensent, stelde een aantal spraakmakende Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bloemlezingen samen, vertaalde veel literair werk (waaronder toneelstukken van Shakespeare) en schreef toneel, essays en romans.

In 1976 was Gerrit Komrij een jaar lang een scherp televisierecensent voor NRC Handelsblad; deze spraakmakende televisiekritieken werden in 1977 gebundeld in Horen, zien en zwijgen. Als literair recensent voelde hij zich verwant aan de tijdgeest van waarheidsvinding en sarcasme. In de jaren zeventig en tachtig maakte hij vooral naam als essayist, en schuwde in dat genre geen enkel onderwerp, van het feminisme tot aan de architectuur. Zijn venijnige stijl bleek ook hier zijn belangrijkste wapen. De essays werden gebundeld in onder meer “Heremijntijd” (1978), “Papieren tijgers” (1978), “Averechts“(1980), Humeuren en temperamenten” (1989), “Met het bloed dat drukinkt heet” (1991), “Morgen heten we
allemaal Ali
“(2010) en “Kunstwonderen” (2011).

In 1980 verscheen zijn eerste (autobiografische) roman, “Verwoest Arcadië“, welke door nog enkele romans werd gevolgd. Bijzonder succesvol en invloedrijk waren zijn bloemlezingen poëzie, met name “De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in duizend en enige gedichten” (1979) en “De 21ste eeuw in 185 gedichten” (2010). Eigenzinnig en hilarisch is zijn bloemlezing Kakafonie. Encyclopedie van de stront (2006).

Prijzen

Komrij won vele prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs 1993 voor zijn beschouwend proza en De Gouden Uyl 1999 voor “In Liefde Bloeyende”. In 2000 werd hij geëerd als doctor honoris causa aan de Universiteit van Leiden.
Van 2000 tot 2004 was hij de eerste Dichter des Vaderlands, een rol die hij met grote verve vervulde.

Gerrit Komrij woonde tot 1984 in Amsterdam. Hij verhuisde in dat jaar naar Portugal, waarover hij indrukwekkend verslag deed in Vila Pouca (2008). Het boek werd genomineerd voor de Gouden Uil 2009.

Reacties

Gijs Schunselaar, adjunct-directeur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zegt “ontdaan te zijn” door het “onverwachte heengaan van Gerrit Komrij”. Vlaams schrijver en vriend Tom Lanoye laat weten: ”Het is een unieke figuur met een unieke plaats in de Nederlandstalige literatuur die ons ontvalt.”

In een van zijn laatste interviews, in de juli-uitgave van tijdschrift Zin, vertelde Komrij dat hij nuchter tegen de dood aankijkt. “We leven een tijdje en dan gaan we dood, veel meer valt er over al de existentiële vragen niet te zeggen. Onze tijd tussen wieg en graf is beperkt (…) Accepteer toch dat op een dag de dood hevig in je opstaat. Leg het vermoeide hoofd zachtjes in zijn schoot en na een laatste zucht ben je vertrokken. Het hoort er nu eenmaal bij.”

We nemen afscheid van Komrij met een citaat van hemzelf: “Van papier zijt ge en tot papier zult ge wederkeren.” (Uit: Da Capo, Morgen heten we allemaal Ali).


Lees “Komrij” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.