“Foute Boeken” in Huis van het boek

In het Huis van het boek is de tentoonstelling “Foute boeken?” te zien. De tentoonstelling, samengesteld door gastconservator Bert Sliggers, gaat over boeken die door een andere tijdgeest en voortschrijdend inzicht controversieel zijn geworden.

Bezoekers wordt expliciet gevraagd hun mening te geven. Moeten we ingrijpen of valt dit alles onder de vrijheid van meningsuiting? Wie leest er nog zijn kinderen “Oki Doki bij de negers” voor of “Kuifje in Afrika”? Hetzelfde geldt voor christelijke boeken waarin joodse kinderen worden bekeerd of “heidenen” in Afrika door missie of zending. Ook is er aandacht voor de impact van politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog, veelal via kinderboeken. De discussie over deze “foute” boeken, die vaak in enorme oplagen zijn verspreid, raakt aan verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme en antisemitisme.

De negerhut van Oom Tom

“De Negerhut van Oom Tom”. Fout, of juist zuiver?

Confrontaties, vragen en ingrijpen

Een bezoek aan de tentoonstelling confronteert je met een bepaalde ideologie of religie. Een citaat uit zo’n boek wordt geprojecteerd, met daaroverheen de vraag hoe wij hier nu tegenaan kijken. Want wat te denken van een boek als “De Negerhut van Oom Tom”? Het woord “neger” is inmiddels uit den boze, maar het boek was wel een eerste aanklacht tegen de slavernij in de Verenigde Staten en heeft daardoor positieve verandering helpen bewerkstelligen. Het is soms nog zo eenvoudig niet om een mening te vormen…

De koppeling met de actualiteit wordt gemaakt doordat in elke zaal zithoekje is met een speciale krant. Hier kun je actuele berichten lezen van het afgelopen jaar. Deze krantenberichten confronteren ons met de actualiteit van de discussie over de invloed en de kracht van boeken. In de laatste zaal kun je iets doen waarvan bij ons de koude rillingen over de rug lopen: je mag citaten, woorden, en titels uit een boekje scheuren waarvan je vindt dat ze “echt niet meer kunnen”…

Actuele discussies

Wij Nederlanders zien onszelf graag als een vooruitstrevend, liberaal en tolerant volkje. Niet voor niets liggen vrijheid van meningsuiting en drukpers in de grondwet vastgelegd. Maar toch.. Als bezoeker wordt je via de thema’s politiek, religie en maatschappij bevraagd over de impact van boeken; wanneer de bezoeker de verschillende voorbeelden van boeken, schoolplaten, affiches en krantenartikelen in hun context ziet, wat maakt dat dan los?

Huis van het boek stelt met deze tentoonstelling te willen onderzoeken hoe mensen nu denken over boeken die al lange tijd en soms nog steeds onze identiteit en onze ideeën vormen. Staat de bezoeker voor de vrijheid van meningsuiting en drukpers of vindt men dat die te ver gaat en begrensd moet worden?

Wat: Tentoonstelling “Foute boeken?”
Waar: Huis van het Boek, in Museum Meermanno, Prinsessegracht 30, Den Haag
Wanneer: 20 oktober 2019 – 1 maart 2020
Prijs: Entree museum. Volwassenen €10, Kortingspassen, jeugd en kinderen € 5

 

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.