Europese Literatuurprijs 2016 naar “Zeldzame aarden” van Sandro Veronesi

Vandaag is bekend geworden welke schrijver beloond wordt met de Europese Literatuurprijs 2016. Behalve eeuwige roem levert dit de schrijver ook een geldbedrag van € 10.000 op. Een eventuele vertaler ontvangt € 5.000.

De keuze is gemaakt door een vakjury onder leiding van Margot Dijkgraaf. Deze vakjury kent de Europese Literatuurprijs 2016 toe aan de Italiaanse auteur Sandro Veronesi en zijn Nederlandse vertaler Rob Gerritsen voor de roman “Zeldzame Aarden”.

De Europese Literatuurprijs 2016 zal worden uitgereikt tijdens Manuscripta op zaterdag 3 september om 16.30 uur in de Tolhuistuin in Amsterdam.

De jury prijst de ongelooflijk geestige manier waarop Veronesi, vaak in een monologue intérieur, het verhaal vertelt van hoofdpersoon Pietro Palladino, bij wie de grond onder de voeten wegvalt wanneer in een tijdsspanne van 24 uur blijkt dat niets in zijn leven is wat het leek te zijn. Kronkelende lange zinnen, de afspiegeling van Palladini’s innerlijke paniek en zijn abrupte dilemma’s, wisselt Veronesi – en niet te vergeten zijn vertaler Rob Gerritsen – af met puntige dialogen en passages waarin het verhaal vaart krijgt.

Veronesi

Sandro Veronesi debuteerde in 1988 en heeft inmiddels zestien romans en vier non-fictietitels gepubliceerd. Hij ontving diverse literaire prijzen, waaronder de prestigieuze Italiaanse Premio Strega en de Franse Prix Femina. Volgens Veronesi zelf behoort de hoofdpersoon van het met de ELP 2016 bekroonde Zeldzame aarden tot het ‘onzichtbare Italië, het Italië van praktijken die het daglicht niet verdragen’.


Lees “Zeldzame Aarden” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.