E-book strategie uitgevers bevordert piraterij

In de laatste 2 á 3 jaar zijn Nederlandse uitgeverijen steeds meer gaan inzetten op het e-book. Sommige lezers zijn helemaal om, want genieten van het feit dat ze altijd veel titels bij zich hebben zonder veel gewicht. Bovendien zijn e-books vaak iets lager geprijsd. De uitgeverijen hoopten vooral de logistieke kosten te kunnen drukken.

De strategie van de e-books heeft echter een groot nadeel: piraterij.

Hoewel het op zichzelf niet heel verrassend is dat mensen illegale titels lezen, is het effect voor uitgeverijen gigantisch. Het Algemeen Dagblad meldde dat slechts 10% van de 128 boeken op Nederlandse e-readers betaald is. De boekensector schrikt hiervan wakker en begint een strijd tegen piraterij.

Piraterij in boekenland wordt een steeds serieuzer probleem. Schrijfster Saskia Noort ontdekte tot haar ontzetting dat het boek Debet op één illegale site maar liefst 15.319 keer was gedownload.

In oktober 2012 gaf 6,3 procent van de Nederlanders al aan illegaal boeken van internet te halen. Volgens deskundigen is dat percentage sindsdien gegroeid. Er zijn nu veel meer e-readers in omloop. Al 1,1 miljoen en volgens onderzoek van GfK staan daar gemiddeld 117 boeken op, waarvan er slechts 11 zijn betaald. De rest is gratis verkregen of illegaal gedownload. Ook daarom maken betaalde e-books in Nederland slechts 4,5 procent uit van de totale boekenomzet.

De muziekwereld achterna?

Het effect van piraterij is gigantisch. Dit hebben we gezien in de muziekwereld, waar grote gerenommeerde bedrijven omvielen doordat mensen illegaal muziek kopieerden. In de muziekwereld is uitgerekend dat elke tien illegale downloads overeenkomt met twee cd’s minder. In de boekenwereld verwacht men dat het percentage hoger ligt.

 

Vandaag begint daarom de actie “Ik lees legaal”. Boodschap: het is echt niet verkeerd om voor een boek te betalen. Schrijfster Susan Smit omarmt het initiatief. ‘Ik heb 2 jaar aan mijn laatste roman Gisèle gewerkt, niet om het gratis weg te geven. Het wordt tijd voor een Spotify voor boeken, een Bookify dus. Met het principe ‘All you can read’.’ Actie is noodzaak, vindt Smit. ‘Muzikanten hebben minder last van piraterij. Ze worden vaker beluisterd en verdienen geld met concerten. Ik krijg de Kuip niet vol.’

De Nederlandse boekenuitgevers geven ook subsidie aan de Stichting Brein, die strijdt tegen piraterij op internet. Tim Kuik, directeur van die stichting, stelt dat dit niet genoeg is. De muziekwereld wachtte lang met een eigen alternatief en zag de omzet in enkele jaren met 60 procent teruglopen. ‘Wij worden gewaarschuwd niet dezelfde fout te maken,’ zegt Roos Geerse van de Social Bookcompany.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.