Constantijn Huygens-prijs 2018 voor Nelleke Noordervliet

De Constantijn Huygens-prijs 2018 gaat naar Nelleke Noordervliet. Zij ontvangt deze prijs voor haar gehele oeuvre. De Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitreikt.

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) wordt sinds haar debuut “Tine of De dalen waar het leven woont” in 1987 beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Verhalen, essays, geschiedenisboeken vloeiden uit haar pen, net als een paar succesvolle romans. Dit resulteerde in meerdere nominaties en prijsuitreikingen. Haar werk is verschillende malen vertaald.

Bij de bekendmaking werd bewondering uitgesproken voor de mate waarin de actualiteit van het verleden en historiciteit van het heden in haar werk naar voren komt: “Ze gebruikt haar aanzienlijke stilistische en vertelkwaliteiten om in literatuur iets wezenlijks te zeggen over de wereld.”

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag op zondagmiddag 20 januari 2019 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Dan worden ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt.

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.