Bye Bye Boekenbon?

Ongetwijfeld kennen veel bezoekers van www.lekkerlezen.net het: de warme gevoelens bij het mooiste cadeau wat je maar kunt krijgen: de boekenbon. Het voortbestaan van deze geschenkbon staat echter op het spel.

Omzet Boekenbon gehalveerd

De reden is de dalende omzet. In de afgelopen 10 jaar is deze bijna gehalveerd. Van € 38 miljoen in 2008 naar 20 miljoen in 2017. De dalende trend zet voort: in het lopende jaar blijkt de omzet nog eens 7% lager te liggen.

De uitgever, Boekenbon BV trekt aan de bel nu de omzet lijkt uit te komen onder het minimumbedrag dat nodig is om de Boekenbon in leven te houden. Althans, zelfstandig in zijn huidige vorm.

Er is hoop

Gelukkig is de hoop niet helemaal gevlogen voor de Boekenbon. De 1100 boekhandelaren die lid zijn van de Boekverkopersbond steken de koppen bij elkaar over de vraag hoe het nu verderm oet met de Boekenbon. Dat dit een lastige kwestie is blijkt uit het feit dat een voorgenomen stemming een week is uitgesteld. De handelaren hebben een groot belang bij de Boekenbon. Zo vertelde een Groningse boekverkoper dat 5% van zijn omzet via de Boekenbon binnenkomt. En dit zijn mensen, zo zegt hij, die eigenlijk niet van plan waren een boek te kopen.

Maatregelen

Er ligt een pakket maatregelen, zo meldt de Boekverkopersbond. Onduidelijk is hoe deze eruit zien, maar er is sprake voor een bonus voor verkopers en een betere marge voor de uitgever. Dit betekent dat een groter aandeel van de aankoopsom uiteindelijk niet bij de boekverkoper terecht komt. Toch hoopt men dat minstens 85% van de leden akkoord gaat, zodat de Boekenbon een toekomst heeft.

Overname Boekenbon?

Het alternatief is dat de Boekenbon niet langer zelfstandig kan functioneren. Mogelijk worden delen van het werk uitbesteedt aan derden. Of de aandelen van Boekenbon BV kunnen worden verkocht. Gezien de bekendheid van de Boekenbon denken wij hier ten burele van de redactie dat er wel een geïnteresseerde partij te vinden zal zijn.

Oorzaak

Volgens de Boekverkopersbond is de dalende omzet te wijten aan het veranderde cadeaubonnen-landschap. Had je vroeger de keuze uit een VVV-bon, een Platenbon of de Boekenbon, nu wemelt het van de keuze. Het aantal aanbieders is explosief gestegen, wat tot een felle concurrentiestrijd heeft geleidt.

Maar het is ook een beetje eigen schuld, nu sommige (15 á 20%) boekverkopers stiekem ook een eigen boekenbon uitgeven.

Dit boek is nog niet gesloten

Ongetwijfeld gaat dit verhaal nog even door. Het uiteindelijke besluit over de toekomst van de Boekenbon denkt de Bond na de zomervakantie te kunnen nemen. Ondertussen ligt hier voor ons als boekenliefhebbers ook een schone taak: bij het volgende geschenkmoment… koop nog eens een Boekenbon!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.