Boekverkoop stijgt

Je zou haast denken dat er een rekenfout gemaakt is, maar het is echt waar. Voor het eerst sinds 2009 zijn er méér boeken verkocht. In de eerste helft van 2015 werden ruim een half miljoen boeken meer verkocht dan in de periode ervoor.

De groei komt met name voor rekening van non-fictie. Deze categorie deed het maar liefst 14% beter. Het CPNB wijst naar de aantrekkende economie, waardoor we elkaar weer boeken cadeau geven. Rond Vaderdag deed “Kieft” het heel goed, een boek dat een compleet nieuwe doelgroep aanspreekt. Joris Luyendijks boek “Dit kan niet waar zijn” over de financiële sector was de absolute bestseller.

Nieuwe uitgeverswereld

De uitgeverijwereld is in de afgelopen jaren creatiever geworden, aldus de CPNB woordvoerder. Ze hebben gesneden in de kosten en afscheid genomen van de dure grachtenpanden en zijn wat selectiever geworden in wat ze uitgeven. Door deze meer klantgerichte aanpak is de diversiteit natuurlijk wél wat minder geworden.

Ook de boekenrubriek in DWDD zal een positief effect hebben gehad op de verkoopcijfers.

Fictie daalt…nog even

Fictie verhalen verkochten in de eerste helft van dit jaar 3% minder dan ervoor. Dat komt doordat er dit jaar nog geen echte bestsellers waren. Maar met de nieuwe van E.L. James, genaamd Grey (geen tinten meer), staat dat op het punt te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.