Boek vergeten? Boekenlegger roept om aandacht.

Het vak van schrijver is best lastig. Afgezonderd van de buitenwereld schrijf je een boek, waarbij je jezelf een voorstelling van je lezer moet maken. Vaak op duizenden kilometers afstand probeert de schrijver zijn lezer te boeien. En dat zonder enige feedback van die lezer, die het eindproduct mogelijk pas maanden later te zien krijgt.  En dan leven we ook nog in een tijd van continue onderbreking. Zelfs ik, toch een echte boekenwurm, heb hier last van. Het wordt steeds moeilijker om even een paar uur weg te duiken tussen de pagina’s.
Het gevolg? Over de hele wereld staan boekenschappen vol met boeken waar de lezer ooit in is begonnen, maar vervolgens aan de kant heeft gelegd. Om er misschien nooit meer naar terug te keren.

De Braziliaanse uitgeverij Penguin-Companhia heeft hier iets opgevonden: de tweetende boekenlegger. Dit is een gewone boekenlegger met daarin een sensor die kan voelen wanneer een boek gesloten is. De boekenlegger merkt hoelang het boek gesloten blijft. En als dit langer dan een week duurt, krijg je een tweet van de schrijver met een reminder dat het boek nog niet uitgeschreven is. De tweets zijn in de schrijfstijl van de auteur, of bevatten relevante quotes uit het boek.

Ja, als je zoiets krijgt, dan móet je toch gewoon weer beginnen met lezen? Welke Nederlandse uitgeverij pikt dit idee op?

PENGUIN BOOKS | Case Tweet For a Read from Rafael Gonzaga on Vimeo.

PENGUIN BOOKS | Case Tweet For a Read from Rafael Gonzaga on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.