BNG Bank Literatuurprijs voor Hanna Bervoets

Hanna Bervoets is de winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2016. De schrijfster ontving de prijs vandaag in de Amstelkerk in Amsterdam. Dit is voor de jonge dertiger de tweede literaire prijs in twee dagen, woensdag won zij de Frans Kellendonk-prijs 2017.

De jury viel vooral voor de manier waarop Bervoets zichzelf niet door anderen laat begrenzen. Maar ook niet door zichzelf: “Bervoets weigert zich in haar eigengereide romanoeuvre te laten begrenzen. Ze neemt roman na roman zichzelf opnieuw de maat. Niet vanuit een programma, maar doordat haar hoofd weer een onderwerp dicteert. Ze houdt nauw voeling met onze tijd, schrijft met evenveel gemak over een beklemmende dystopische wereld als over modernige relaties, die fastfood vormen voor haar cross-over lezers. Het is spannend om te ervaren waarmee Bervoets nu weer weet te verrassen.”

Eerdere prijzen

Voor wat de BNG Bank ziet als een “jonge auteur met jong oevre” heeft Bervoets inmiddels al heel wat erkenning ontvangen. In 2014 won ze de Opzij Literatuurprijs met “Lieve Céline”. Haar meest recente boek “Ivanov” werd door NRC Handelsblad uitgeroepen tot een van de beste romans van 2016 en bereikte de longlist van de ECI Literatuurprijs 2016. In april 2017 verschijnt haar volgende boek, getiteld “Fuzzie“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.