Bezige Bij (België) sluit

De boekenwereld bevindt zich al een tijd in slecht weer. Kleinere uitgeverijen laten zich opslokken door grotere spelers en ook in de marketingactiviteiten kun je waarnemen dat uitgeverijen minder te besteden hebben.

In België heeft de combinatie van economische crisis en toegenomen alternatieven voor lezen voor een nieuw slachtoffer gezorgd: De Bezige Bij houdt het voor gezien. Deze zusterorganisatie van De Bezige Bij uit Amsterdam was de enige Vlaamse uitgeverij die zich richtte op literaire titels. Henk Pröpper, directeur/uitgever van Bezige Bij Amsterdam, kwam naar Antwerpen om de werknemers in te lichten. Het fonds zal weldra geen zelfstandige uitgeefactiviteiten meer verrichten. Oorzaak is een besparingsoefening bij het overkoepelend concern WPG.

Schrijvers als Walter van den Broeck en Paul Claes zullen een nieuwe uitgever moeten zoeken (misschien dat ze naar de Nederlandse moedermaatschappij kunnen overstappen?)

Ook voor het personeel komt dit hard aan. Voor hen breekt een tijd van onzekerheid aan. Zijn zij hun baan kwijt? Kunnen ze elders aan het werk? Is er een outplacement? Deze week zal naar verwachting de directie hen inlichten over wat er in de komende tijd staat te wachten.

De Bezige Bij Antwerpen is niet de enige die te lijden heeft onder de sappelende markt voor leesvoer. Eerder nog werden Querido, De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum Pollak & Van Gennep uit het overkoepelende WPG Uitgevers gezet, waarna ze verder gingen onder de vleugels van Paulien Loerts. Zij was eerst nog de directeur van WPG Uitgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.