Audax koopt Bruna

Het bedrijf Audax heeft boekhandelketen Bruna overgenomen. Dat heeft Audax via een persbericht bekendgemaakt. Het merk Bruna zal blijven bestaan.

Boekhandel Bruna wordt overgenomen door Audax en valt daarmee onder de zelfde paraplu als AKO en The Readshop. Audax is behalve winkelier ook uitgever van tijdschriften. Populaire titels zijn Mijn Geheim, HP/De Tijd, Weekend en Vriendin. Door de overname weet Audax zeker dat haar tijdschriften een prominente plek in de winkel (blijven) krijgen en versterkt het haar positie in de boekenmarkt.

De boekwinkels zijn veelal franchises, dus in handen van zelfstandige ondernemers. Deze bedrijven blijven gewoon werken onder de naam Bruna, maar door de overname wordt de diversiteit van het aanbod boekwinkels weer een beetje minder. Het is namelijk meer regel dan uitzondering dat een bedrijf dat een ander bedrijf overneemt haar eigen beleid ook op de nieuwe aanwinst gaat toepassen.

Bruna als leidend merk

Hoewel…? Bruna wordt een leidend merk onder de vlag van Audax Groep, vertelt het bedrijf in een persbericht. Casper de Nooijer, CEO van Audax: “Met deze krachtenbundeling werken wij verder aan de toekomstbestendigheid van zowel Bruna als de Audax-organisatie. Bruna is een iconisch merk en gaat binnen Audax Groep een prominente rol vervullen in de verdere uitvoering van onze strategie als logistieke retailer.”

Door de overname ontstaat een bedrijf met een omzet van ruim € 350 miljoen. Dit geld wordt binnengehaald via 1300 filialen (waarvan sommige ook niet-boekhandels, zoals Marskramer) waar in totaal 1700 medewerkers werken. Audax hoopt door de overname het gebruikelijke rijtje voordelen te behalen: schaalvoordelen, betere inkoopkracht en meer efficiency.

Het is de bedoeling dat de overname tussen nu en een paar maanden “rond” is. Maar voor die tijd moet de Autoriteit Consument & Markt zich nog over de deal buigen. Pas wanneer de AC&M oordeelt dat de overname de concurrentie in de markt niet teveel schaadt, mag deze aankoop plaatsvinden.

Over Nieuwsredactie

Dit is een gedeelde account waarop redactieleden nieuwsberichten kunnen delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.