A.F.Th. v.d. Heijden wint met requiemboek voor zoon

“Alle registers die bij dood en rouw horen, worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning, van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorgaande gebeurtenissen ook lijkt”

Met die woorden omschreef de jury van de Libris Literatuurprijs 2012 het boek “Tonio” van A.F.Th. van der Heijden, dat de schrijver maakte om zijn eigen verdriet te verwerken. Zijn zoon, Tonio, overleed bij een tragisch ongeluk, waarmee het echtpaar Van der Heijden-Rotenstreich hun enig kind verloren.

Van der Heijden was zelf niet aanwezig toen jury-voorzitter Robert Dijkgraaf (President van de KNAW) de winnaar bekend maakte. Liever wilde hij thuis zijn, bij zijn vrouw, om daar samen door de ongetwijfeld enorm emotionele tegenstrijdigheid heen te komen. Wel had Van der Heijden, voor de zekerheid, alvast een dankwoord geschreven dat zijn uitgever ter plekke mocht uitspreken. Daarin praat hij direct met zijn zoon en vertelt hem dat hij de prijs liever niet had gehad, omdat hij het boek liever niet had moeten schrijven. Hij omschreef het schrijven als een kwelling, maar wel eentje die nodig was.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 50.000. Het boek “Tonio” is inmiddels 100.000 keer over de toonbank gegaan.


Lees “Tonio” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.