Abrupte stop publicatie true crime bij Lebowski

Uitgeverij Lebowski stopt per direct met het uitbrengen van boeken over de georganiseerde misdaad. Dat nieuws werd gemeld door misdaadauteurs die hun werk uitbrengen via deze uitgeverij. De reden voor het besluit is onbekend.

Uitgeverij Lebowski, dat onderdeel is van Overamstel, heeft de laatste jaren veel succes gehad met het uitbrengen van boeken in het true crime-genre. Zo is het boek “Judas” van Astrid Holleeders het bestverkochte Nederlandse boek van de afgelopen jaren. In 2016 alleen al werden er bijna 400.000 exemplaren verkocht.

Aan dit succes komt nu dus een einde. Vico Olling, chef misdaad bij Panorama en medeauteur van “De Kouwe Ouwe”, had dinsdag een afspraak bij Lebowski om zijn nieuwste manuscript in te dienen. Volgens Olling zei de uitgever dat het boek niet zou worden uitgegeven. Zonder dat er een reden voor werd gegeven. Ollings denkt dat er iets vreselijk moet zijn misgegaan. Daarnaast kregen ook andere auteurs hetzelfde slechte nieuws over hun manuscript te horen.

Onrust

Nu was er al langer onrust bij de uitgeverij over dit genre. Er werd eerder al eens plotseling afgezien van uitgifte. Dat ging over de memoires van Jan Boellaard – een van de ontvoerders van Freddy Heineken en zijn chauffeur in 1983. Daar zou Boellaard ook een reeks gewelddadige overvallen bekennen.

Waarom er werd afgezien van publicatie is niet volledig duidelijk. Al spelen er zaken mee als een ontevreden auteur, poging tot afpersing en dubbel. Iets wat de directeur van Overamstel uiteraard betwistte. Nog een mogelijkheid is het feit dat Boellaard schrik kreeg dat er bepaalde misdaden nog niet waren verjaard.

Over Nieuwsredactie

Dit is een gedeelde account waarop redactieleden nieuwsberichten kunnen delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.