Schrijfster Lappa kinderboeken: “mix van vrolijkheid, avontuur en leerzame facetten”

mirjamvisker

Mirjam Visker is de bedenker van de LAPPA kinderboeken waarin  Lappa en Hondje Wof de hoofdrol spelen. Kortgeleden is een recensie over de 2 nieuwste LAPPA kinderboeken verschenen en nu is er het interview met de bedenker, schrijver en illustrator Mirjam Visker.

De geboorte van Lappa

Mirjam Visker, de dame achter de Lappa-serie, heeft jaren commerciële functies vervuld. Ook heeft ze als zelfstandig illustrator gewerkt. Hoewel ze in dit werk veel leerde over de commerciële wereld en over het winstgevend maken van projecten winstgevend, vond ze het wachten op opdrachten een beetje vertragend werken. “Daarnaast wilde ik iets voor mezelf doen,” vertelt ze goedlachs. Illustreren zat haar al in het bloed. En dus deed ze iets bewonderenswaardig. Ze nam haar wens om voor zichzelf te beginnen met illustreren dermate serieus dat ze op haar 35e zelfs is gaan studeren aan de Kunstacademie. Dit is geen eenvoudige stap, ook niet financieel. Het toont hoeveel doorzettingsvermogen Mirjam heeft.

Het verbaast dan ook niet dat zij niet alleen het concept van Lappa heeft bedacht, maar zelf ook de tekst en illustraties ter hand heeft genomen. Dat is te zien. De illustraties van Lappa zijn uniek en magnifiek. Hoewel Mirjam inmiddels Art Director is van Lappa Books, blijft ze opdrachten aannemen die onafhankelijk van Lappa zijn. Lappa is in 2011 tot stand gekomen.

Tijdens het bedenken van haar creatie wist ze dat de naam goed moest klinken. Door haar commerciële achtergrond is ze er commercieel en creatief naar gaan kijken. Lappa klinkt  een beetje als Pappa en dat is een van de eerste woorden die kinderen leren. Eerst was er Hondje Wof, het guitige vriendje van Lappa en pas later is de creatie Lappa zelf gekomen. Hondje Wof werd de bijfiguur.

Uiteraard zit in iedere creatie iets van de bedenker. Zo is Lappa ondernemend, net als Mirjam, en houdt Lappa ook van kleur. Lappa houdt van oranje en dat is precies de kleur waar Mirjam ook van houdt.

Ingeving

Het schrijven van de Lappa boeken begint meestal met een ingeving. Toen Mirjam op de Wereldhavendagen was, is het idee spontaan bij haar opgekomen voor het deel “Kapitein Lappa”. In haar boeken probeert ze altijd een mix van vrolijkheid, avontuur en leerzame facetten te verwerken. Tot nu toe is dat goed gelukt. Ieder deel van een Lappa boek begint met het tekenen, er is een opzet met plaatjes als een soort storyboard. Dan is er het schrijven. Het is meestal half tekenen half schrijven. Tijdens het proces ontwikkelt het verhaal zich en vormt het zich tot het uiteindelijke boek. “Aan het begin hadden mijn boeken meer tekst. Daar ben ik wel iets gematigder in geworden.” Het maken van een Lappa boek kost ongeveer 2 maanden.

Inspiratie voor het creëren van haar boeken haalt Mirjam onder andere uit de natuur. Haar boeken spelen zich ook voornamelijk buiten af. Daarnaast haalt ze inspiratie uit boeken, en dat kan van alles zijn. De laatste tijd is ze zeer selectief met boeken lezen omdat ze er weinig tijd voor heeft. Op vakanties leest ze thrillers.

Met betrekking tot haar illustraties heeft Mirjam niet echt voorbeelden of helden, het illustreren is ze meer bij toeval gaan doen. “Toch bewonder ik de strakke, minimalistische stijl van Dick Bruna en hoe het proces van Nijntje is vormgegeven. Kijkend naar het proces van Dick Bruna heb ik veel geleerd voor mijn creatie Lappa.” Lappa staat niet alleen op zichzelf qua boeken. Zo bestaat is er ook knuffel LAPPA met handgehaakte sjaaltje. Voor de sjaal van Knuffel LAPPA is een heel haakteam in het leven gesteld. Er zit een hele wereld achter. Knuffel LAPPA worden in Turkije geproduceerd.

Zelf schrijven of illustreren

Voor beginnende schrijvers en illustrators heeft Mirjam een strak advies: “Kijk er zakelijk naar. Weet eerst wat je wil met een boek of een project.” Het zakelijke aspect is cruciaal en kan ervoor zorgen dat je een boek of een project kunt lanceren.

Het werken aan de LAPPA kinderboeken geeft Mirjam veel voldoening. Op de vraag of ze ooit een geïllustreerd boek voor volwassenen gaat schrijven, antwoordt ze: “In ieder geval zou ik nog een roman willen schrijven.”


Lees de boeken van Lappa zelf (voor)!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *