Achter de schermen van LekkerLezen.net

Tijd voor een kijkje achter de schermen van lekkerlezen.net. We interviewen Jeroen, één van de oprichters van www.lekkerlezen.net. Jeroen L(angendam) is in het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent en is ‘s avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Jeroen L., hoe zit dat eigenlijk, met die initiaal als achternaam, is anonimiteit zo belangrijk voor je? “Die vraag krijg ik vaker. Mensen denken soms dat ik dat doe om mezelf te kunnen verschuilen achter de anonimiteit van het internet. Maar er zit een idee achter dat verder gaat. In mijn ogen moet een recensie van een boek draaien om het boek. Niet om de auteur van het boek, en zéker niet om de recensent. Bovendien heb ik het idee dat we als boekenliefhebbers een soort vriendenclubje zijn. Je spreekt je vrienden toch ook niet aan met voor- en achternaam, of met ‘mijneer X’? Die spreek je toch ook aan met de voornaam? Nou, vandaar.”

Mislukt bedrijfsplan

Als een organisatie al meer dan 10 jaar in de lucht is, verwacht je een soort succesverhaal. Maar het verhaal van LekkerLezen is eigenlijk het verhaal van een mislukking die in een goede richting werd omgebogen. Het begon allemaal in 2008. Jeroen werkte als marketingmedewerker voor een uitgever van tijdschriften in het oosten van het land.Via zijn werkgever kwam hij in contact met iemand die een soort online tijdschriftenkosk wilde opzetten. Jeroen was daar wel in geïnteresseerd. Losse verkoop van tijdschriften via internet? Dat zou goed geld kunnen opleveren.

Dit interview is tevens een oproep voor mensen die wat willen betekenen voor LekkerLezen en die willen helpen dit verder op de kaart te zetten.

Omdat zijn werkgever alleen maar online tijdschriften wilde verkopen en verder geen interesse had in een online verkoopkanaal, ontstond bij Jeroen het idee om LekkerLezen.net te claimen. Daar zat geen echt ondernemingsplan aan vast, ondanks dat hij een bedrijfseconomische achtergrond heeft: “Ik klooide eigenlijk maar wat aan, ik ging echt voor het first-mover advantage. Als ik de eerste op de markt zou zijn, zou ik al snel een groot marktaandeel kunnen veroveren en kwam het grote geld met bakken binnen. Dat hoopte ik, tenminste”.

Omdat het platform voor de online verkoop van tijdschriften nog niet liep ging hij op zoek naar andere mogelijkheden: “Omdat Google sites leuker vindt als er iets op staat, vulde ik de boel gevuld met beschrijvingen van tijdschriften. En toen een boek. Min of meer per ongeluk is toen het recenseren van boeken begonnen.”

Het tijdschriftenplatform waarvoor Jeroen LekkerLezen had opgericht, kwam nooit echt van de grond, maar inmiddels is de site zélf een heel andere kant opgegaan: “En dat vind ik eigenlijk veel leuker.”

Hobby

Jeroen houdt niet alléén van boeken. Hij vindt het leuk om ook andere dingen uit te proberen. Waterskiën, bijvoorbeeld.

Het beheren van de website kost veel tijd en de uren hieraan besteed zijn puur hobbymatig. De dollartekens zijn wel uit de ogen: Groot geld verdienen, dat lukt niet, maar lekkerLezen.net is nu wel veel belangrijker geworden voor hem.

Het is een plaats geworden waar niet alleen Jeroen zijn grote hobby kan uitoefenen: lezen (en daarover schrijven). Maar hij heeft ook nog andere hobbies, zoals nieuwe dingen uitproberen en interesses in de natuur. Ondertussen is LekkerLezen uitgegroeid tot een website die maandelijks enkele duizenden bezoekers trekt. Maar, dat wil hij ook benadrukken, zonder de hulp van recensenten is het onmogelijk zoveel boeken per jaar te recenseren. Zij steken er ook veel tijd in en de komende tijd helpen zij ook met het verder uitbouwen van de website.

Inmiddels is Jeroen de 40 gepasseerd en al bijna 12 jaar bezig met LekkerLezen.

Wat voor soort boeken worden gerecenseerd voor LekkerLezen: “In principe kan elk boek worden gerecenseerd, zolang de leeservaring voorop staat. Literaire roman, feelgood, thrillers, fantasy, Yong-Adult, van alles is al de revue gepasseerd.Soms is dat fictie, soms is dat non-fictie.”

Dat betekent dat LekkerLezen ruimte biedt aan een groot aantal verschillende recensenten. Maar niet iedereen kan zich zomaar recensent noemen: “Iedereen kan zich aanmelden. Maar dan begint het pas. We kijken per persoon of je geschikt bent als recensent. Dit doen we gewoon in de praktijk door recensies te beoordelen op stijl, inhoud en schrijfvaardigheid. Als de schrijfsels voldoen aan de minimum-criteria, kun je toetreden tot het kernteam.”

Promotie

Ik kan wel verklappen dat er weer leuke winacties aankomen

Als hobby project kan www.lekkerlezen.net niet beschikken over enorme marketingbudgetten. De site moet het dus doen met laagdrempelige marketingacties. “Dat is begonnen met social media. We zijn al vanaf het begin actief op Twitter en Facebook. Sinds kort zitten we, dankzij Severine, ook op Instagram.”

Deze kanalen zijn gelijk de belangrijkste bron van reclame: recensenten delen hun eigen recensies in het eigen netwerk, waardoor een groter publiek wordt bereikt. Toch wil Jeroen in het komende jaar wat meer promotie oppakken: “Ik denk dan vooral aan Google AdWords. Dat zijn die advertenties die je ziet op de zoekmachine zelf, maar ook op heel veel websites. De kosten van deze campagnes zijn gebaseerd op het aantal kliks en daardoor redelijk in de hand te houden. Aangezien advertenties voor de site uit mijn huishoudpotje betaald moeten worden, is het voor mij natuurlijk essentieel dat ik niet ineens verrast wordt door een enorme rekening”.

De promotie op social media gaat iets verder dan alleen de recensies zelf. Zo wordt ook de ontvangst van boeken op de social media geplaatst. Ook “De Leestafel“, sinds kort in ere hersteld, wordt via de Socials gedeeld. Via deze pagina informeren de recensenten de bezoeker welke recensies eraan zitten te komen.

In 2019 heeft Jeroen ook geprobeerd aan Linkbuilding te doen. Linkbuilding draait om het verkrijgen van links naar LekkerLezen vanaf andere websites, om daardoor hoger in Google te komen. “Ik heb daarvoor contact gehad met een aantal professionele linkbuilding bedrijven. Maar zelfs de goedkoopste variant was me echt enorm prijzig. Dan heb je het echt over honderden euro’s per jaar, voor een niet eens zo groot aantal links. Tja, dan wordt het kiezen tussen linkbuilding of eten op tafel. Niet echt een moeilijke keuze. We moeten het dus echt hebben van eigen inspanningen.”

Kost dat allemaal niet veel tijd? Ik vroeg Jeroen hoeveel tijd hij per week aan de site spendeert. Het antwoord kan niet helderder zijn: “Echt veel te veel….”

Jeroen merkt op dat hij soms zoveel bezig is met het “managen” van de site dat hij aan lezen soms niet meer toekomt. Hoeveel leest hij dan? “Dat varieert enorm. Ik streef naar vijftig, maar eerlijk gezegd, de laatste tijd red ik dat niet meer. De site is absoluut mijn passie, maar geld levert het niet op. Er moet dus ook nog gewerkt worden. Dit jaar heb ik denk ik nog maar 40 boeken of zo kunnen lezen…”

Daarom heeft hij besloten dat hij soms wat meer moet loslaten. Dat is lastig: “Tja, het blijft toch mijn kindje hé”, maar maakt meer mogelijk. “Sinds kort maken we gebruik van een nieuw communicatiekanaal, waardoor we veel sneller ideeën kunnen uitwisselen. Achter de schermen wordt ook hard gewerkt aan een systeem om het hele proces rondom wie-recenseert-welk-boek te stroomlijnen. Daar ben ik nu nog veel te veel tijd aan kwijt, die ik liever investeer in verdere groei.”

Onafhankelijkheid

Graag willen we vanaf deze plaats nogmaals benadrukken dat www.LekkerLezen.net onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Over de inhoud van recensies en dergelijke kan voorafgaand aan (of erna) publicatie dan ook niet worden gecorrespondeerd.

Wel wordt bij elke recensie een reactiemogelijkheid geboden, zodat onze bezoekers over een publicatie kunnen discussiëren en kunnen aangeven of ze het met ons oordeel eens zijn. Het risico bij online reactie-mogelijkheden is bekend: niet iedereen is het met je eens. Dat maakt je kwetsbaar voor kritiek. Hoe gaat Jeroen om met negatieve reacties?  “Elke reactie is welkom en wij gaan graag op een correcte wijze met onze lezers om. Dus ook een negatieve reactie is een reactie, waar wij proberen netjes op te reageren. Niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde opvatting over een gelezen boek, en dat is prima. Maar een inhoudelijke onderbouwing helpt wel om je comment ook geplaatst te zien worden.Dat kan hele mooie gesprekken opleveren.”

Geld vragen voor recensies, is dat een goed idee? “Absoluut niet. De onafhankelijke (dus onbetaalde) advertenties zijn de kern van de site. Daar ga ik niet aan tornen.”

Er zijn natuurlijk wel grenzen: “Scheldpartijen, persoonlijke aanvallen, dreigementen en ander asociaal gedrag gaat regelrecht de prullenbak in.”

Hoe voelt dat, als een reactie negatief is? Heb je dan het gevoel dat ze je “kindje” aanvallen? Jeroen: “Niet meer. In het begin wel. Maar ach, alles went. Zolang men elkaar maar met respect bejegend is reacties, zijn alle reacties welkom. Hoe meer, hoe liever het me is.”

De onafhankelijkheid is wat Jeroen betreft een pijler waar het hele LekkerLezen-project op steunt. “LekkerLezen is er niet voor de uitgeverijen, hoewel zij wel degelijk baat hebben bij wat we doen. We zijn er voor de boekenliefhebber. We recenseren dus ook niet voor uitgeverijen, maar voor de lezer. Er kan dus altijd iets worden aangevraagd, ongeacht de uitgever.”

Sommige boekenwebsites posten alleen maar positieve recensies en positief nieuws over uitgeverijen in de hoop deze gunstig te stemmen zodat er in de toekomst veel boeken toegezonden worden. Jeroen ziet er geen heil in om een gratis advertentiemedium te worden voor uitgevers, al is het maar omdat dit niet echt bijdraagt aan de positionering van LekkerLezen als onafhankelijk en kritisch platform. De recensies zijn gratis (voor uitgevers), als ze meer publiciteit willen, kan dit in overleg (zoals een winactie of wedstrijd).

“Er zijn wel eens uitgevers geweest die eisten dat de recensie inhoudelijk werd aangepast om een positiever beeld te schetsen van het boek. Die worden doorverwezen naar de mogelijkheid om commentaar achter te laten. Een enkele (kleine) uitgeverij heeft besloten om ons geen boeken meer te sturen. Het zij zo. Gelukkig snappen de serieuzere uitgeverijen wél dat een recensie-platform als het onze alleen waardevol is wanneer we eerlijk en kritisch zijn.”

Winacties

Natuurlijk zit er een zekere spanning op de relatie met uitgevers, dat beseft Jeroen heel goed: “Kijk, het grootste deel van de boeken die we hier recenseren krijgen we toegezonden via de uitgevers. Dus als een uitgever ons niet lief vindt, dan hebben we minder leesvoer. En daar gaat het mij vooral om. Ik ben er echter van overtuigd dat we door onze onafhankelijkheid richting de echte boekenliefhebber een betrouwbare informatiebron kunnen zijn. Die onafhankelijkheid is dus wat ons bezoekers oplevert…en het zijn die bezoekers waar het de uitgever om te doen is.”

Gelukkig begrijpen de meeste uitgevers wat Jeroen bedoelt. In de meeste gevallen krijgt hij dan ook positieve reacties wanneer hij een winactie voorstelt. “Door drukte op het werk is 2019 qua winacties een beetje een stil jaar geweest. Maar ik kan wel verklappen dat er weer leuke winacties aankomen. Ik heb zeker drie mooie wedstrijden waarvoor ik al sponsoring heb gekregen. Maar de recensies van die boeken zijn nog niet online, dus daar wacht ik nog even op. Ik verwacht dat de eerste winactie nog voor de jaarwisseling online zal komen. Deze past ook wel leuk bij het Goede Voornemens-seizoen, het gaat namelijk over het vinden van balans in je leven…”

Geldverslindende hobby

Het beheren van LekkerLezen is niet alleen tijdrovend, maar kost ook geld. Niet alleen voor de hosting, en technische zaken als beveiliging kost geld, ook promotie is niet gratis. Hoe hou je dit financieel een beetje binnen de perken? “Tja…een heel goede vraag. Niet, eigenlijk….”

Jeroen is er extra betaalde klussen voor gaan aannemen, die hij in zijn vrije tijd uitvoert: “Maar ja, dat gaat weer af van de tijd die ik heb om lekker te lezen.”

Sponsoren en adverteerders voor LekkerLezen zijn altijd welkom. Is het misschien een idee om uitgeverijen een vergoeding te laten betalen voor het plaatsen van recensies?

“Absoluut niet. De onafhankelijke (dus onbetaalde) advertenties zijn de kern van de site. Daar ga ik niet aan tornen. Ik vind het belangrijk dat een bezoeker erop kan rekenen dat een recensie bij ons ook een eerlijke en oprechte mening is. Niet een of andere reclamespot vermomd als redactioneel stuk. De eerlijkheid van de recensie staat bij voorop.”

Adverteren en samenwerken

Kijk, uitgeverijen mogen natuurlijk wél adverteren op de site. En ook staat Jeroen open voor betaalde content, mits deze relevant is voor de bezoeker van de site. Dat wordt ook als zodanig aangegeven. Zelfs dan is de vergoeding beperkt, en eigenlijk vooral een redelijk uurtarief voor het werk dat die betaalde content hem oplevert.

Hulp nodig voor de toekomst van www.LekkerLezen.net

Wat zijn de plannen met LekkerLezen? “LekkerLezen.net is altijd bedoeld geweest als onafhankelijk platform waar echte lezers hun échte mening geven. Geen hoog-intellectuele analyses, maar gewoon een goed onderbouwde mening.” Eerlijkheid vind Jeroen essentieel: “We gaan geen lyrische verhalen houden over een boek dat dit niet verdient.” Hij zou het team van recensenten graag willen uitbreiden om nog meer boeken te kunnen laten recenseren, maar is wel kritisch: kwaliteit gaat absoluut voor kwantiteit.

Hoewel LekkerLezen.net vooral een hobby is, zijn er wel degelijk ambities om te groeien: “LekkerLezen.net hoeft niet per sé de grootste site van allemaal te worden, maar een verdubbeling van het aantal bezoekers in 2020 zou wel leuk zijn”, zegt hij.

Zijn aandacht gaat de komende tijd ook vooral uit naar het opzetten van nieuwe winacties, en het terugbrengen van interviews, columns en nieuws. In de beginperiode van de website wemelde het bij LekkerLezen.net van de winacties en interviews, maar naarmate de baan veeleisender werd, slaagde Jeroen er minder goed in dit stuk te blijven vullen. “Dat moet weer veranderen, ik wil weer meer dan enkel recensies bieden”.

Dat kan hij echter niet alleen. Daar is hij hulp bij nodig: “Gelukkig hebben we nu een mooi team van vaste recensenten. Ik ben echt blij met het huidige team.Daardoor kunnen we veel meer boeken delen met boekenliefhebbers. Maar recensies hebben we nooit genoeg. Nieuwtjes ook niet trouwens. Of andere input.”

Dus mensen met journalistieke ambities, columnisten zijn –naast recensenten- zijn zeer welkom. Trouwens, iedereen die een goed idee heeft om LekkerLezen verder te helpen wordt van harte uitgenodigd om een bericht te sturen.

Het doel van de website is onafhankelijk te zijn en kwaliteit te bieden. Daarin zit ook gelijk de onderscheidende factor ten opzichte van sommige andere websites: “We zijn (en blijven) dus selectief in de keuze voor recensenten. Een recensent moet niet alleen in staat zijn goed te schrijven, hij of zij moet ook vlot kunnen lezen en in staat zijn een mening te vormen die verder gaat dan ‘Da’s wel een leuk boek’.”,

Nog even tot slot. Dit interview is tevens een oproep voor mensen die wat willen betekenen voor LekkerLezen en die willen helpen dit verder op de kaart te zetten.
Ben je enthousiast geworden over LekkerLezen en heb je interesse om recensent (of columnist, nieuwsreporter) te worden? Klik dan eens op deze link. Ook als je op andere wijze iets aan de groei van de site zou willen bijdragen kun je via die pagina contact opnemen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.